test

Memaparkan catatan dengan label SEO. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label SEO. Papar semua catatan

Ahad, 28 Disember 2014

Tips: Nak suruh Google index blogspot punya page lebih sikit,

Tips:
Nak suruh Google index blogspot punya page lebih sikit,
Asalnya Google memang tak index /search/label/tudungcapkaki

 Jadi...
caranya ialah...

buka blogger.com -> Setting -> Search Preference.

Enable custom robots.txt content? jadikan Yes
buka anda punya robots.txt
contoh : tudung-cap-kaki.blogspot.com/robots.txt
copy semua
Paste balik ke tempat untuk letak custom robots.txt
cuma
baris yang ada "Disallow: /search"
tukar jadi

Disallow: /kelaut 

save.

jadi dia akan jadi macam ni http://hasbullah.pit.my/robots.txt
ruangan sitemap tu boleh ubah, cuma aku tak pasti mana satu OK

yang dia kasi /sitemap.xml atau yg versi
/atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
Nak play safe, boleh hantar ke dua-dua ke Google Webmaster Tool.

Hasilnya akan jadi macam ini,
/Search/label/blablabla turut diindeks.

Apa kelebihannya?

Adakalanya anda memang mahu pelawat masuk ke sesuatu label, sebagai contoh Rantai Tangan di emas916.dualogam.my , ianya boleh masuk menggunakan pintu Google, yang mana sebelum ini, ianya tidak dindekskan pun.

Jika anda menggunakan Adwords Google Search, Mungkin 'Quality Score' akan naik jika mendarat ke situ.







Ahad, 2 November 2014

Mengurus apa yang telah ditulis

Mengurus apa yang telah ditulis , Apa punya tajuk da...

Seketagihan pada Facebook beberapa tahun lalu, saya banyak hilang apa yang telah ditulis.
Nak cari semula, aduh, kena sroll bawah bawah, kandungan sudah bercampur baur dengan benda kita forward, benda kita merepek.

Agaknya Facebook nak suruh kita tulis semula apa yang kita pernah tulis?
Macamlah kita tidak pernah lupa.

Tetapi, nasib baik ada Google, google boleh bantu kita cari apa yang kita pernah tulis, tetapi yang ditulis di Facebook, memang sukar untuk Google index.

Google Custom Search, dibina untuk memudahkan orang mencari kandungan sesuatu laman web, tetapi kita boleh salah guna untuk mencari semula apa yang kita pernah tulis.

Dengan syarat jangan tulis di Facebook.

Ini tetapan GCS saya ...


Maka boleh cari kandungan blog, Google+ , Twitter , isih mengikut tarikh.

Jadi, tak adalah, 2,3 minggu lepas punya posting pun kita sudah tak jumpa.

Namun, Carian  di Blog lebih diutamakan, maka saya buat satu lagi carian khas untuk Google+.

Twitter pun boleh diindekskan sekali, tetapi ranking dia rendah, namun, masih boleh dicari.
Cuma kalau memang yakin posting anda itu letakknya di twitter, maka boleh cari di twitter terus.
kalau nak cari twit sendiri yang menulis tentang orang lain, boleh tulis twithandle sendiri diikuti dengan keyword lain.

Sebagai contoh. "Hasbullahpit Neelofa"

Saya sudah berhenti daripada pos ke facebook secara langsung, akan tetapi menggunakan Google+ untuk mengepos sesuatu, dan salinannya akan pergi ke Twitter dan Facebook.

Namun masih ada kesukaran untuk menggunakan Google Custome Search, banyak kandungan sidebar yang berulang2, dikira sebagai kandungan, namun inya boleh dikecualikan, cuma kena usaha sikit.

Masalahnya, kita nak google search jumpa kandungan sidebar, tetapi tak mahu Google Custom Search index. Kena hati-hati takut rugi SEO.








Isnin, 22 Mac 2010

Palestinkini.info Memerlukan SEO Tambahan

Pada pendapat saya, Palestinkini.info masih mempunyai SEO yang rendah.

Laman web yang agak sentiasa mempunyai maklumat yang segar itu memerlukan anda, yang mana mempunyai laman web atau blog atau apa saja, untuk membuat pautan  ke

http://www.palestinkini.info

Untuk makluman pembaca, kandungan laman itu adalah

Bagi penagih RSS , boleh gunakan alamat suapan RSS
http://palestinkini.info/?feed=rss2


Buat masa ini Ranking Alexa adalah 1.5 juta , mungkin boleh dipertingkatkan sekiranya anda semua dapat membantu hanya membuat pautan keüada laman web palestinkini.info

Sabtu, 17 Januari 2009

Keputusan Perang SEO Pilihanraya P36 Kuala Terengaanu

Seperkara menarik tentang Pilihanraya kecil  adalah perang SEO Keputusan PIlihanraya.

Ruang vakum wujud, apabila keputusan adalah tidak rasmi, maka ramai akan mencari keputusan.

Walaupun pengundian belum selesai, Pemikir, dari awal pagi sudah menyiarkan "keputusannya"

Saya pula tercari-cari formula, bilakah masa sesuai untuk menyiarkan keputusan pilihanraya.

Di sebelah petang, Puan Nuraflah telahpun menyiarkan "keputusan rasmi" nya.

Maka, saya telah mengeluarkan keputusan pilihanraya pada jam 3:50 petang, dengan harapan robot itu indeks dan cukup segar apabila pengguna internet mencari keputusan.


Tempat pertama dimenangi oleh Saya. (Beras Padu)


Tempat Pertama : Pemikir
Tempat ke 2: Saya punya digg
Tempat ke 3: Pemikir punya digg
Tempat ke 4 : Malaysianbite.com
Tempat ke 5:
Tempat ke 6: Saya (hasbullah.pit.my)
Tempat ke 7: Zubli

Tahniah kepada Para Pemenang, terutama sekali pemikir

Kepada Puan Nuraflah, cuba lagi pada pilihanraya kecil yang lain.




nota:

Kepada siapa yang mencari Keputusan Rasmi Pilihanraya kecil Parlimen P36 / P036 Kuala Terengganu.
Sila klik sini

nota:
Beras Padu tak no 1 sebenarnya, bila saya logkeluar, dia tak tersenarai.

Selasa, 4 November 2008

khalidsamad.com : Masalah SEO "Khalid Samad" dijangka selesai

Sebaik sahaja khalidsamad.com beroperasi di atas blog lamanya, apabila google "Khalid Samad" kini sudah berada di tangga ke 7. Tidak sampai 24 jam Khalidsamad.com hidup.

Ianya dapat mengatasi masalah SEO Khalid Samad

Namun ianya boleh dicepatkan lagi supaya nombor satu dengan bantuan blogawan lain.

Maka oleh itu, para peminat Khalid Samad boleh lah membuat catatan blog yang membuat pautan ke http://www.khalidsamad.com. Mahu hentamkah, Mahu pujikah, sukahatilah.


Oh ya, saya juga mengambil kesempatan ini untuk membuat pautan ke Inilah Kebenaran milik menj.

Sabtu, 11 Oktober 2008

Mana Tidaknya Google Pening, Masalah SEO Khalid Samad

Pejabat YB Khalid Abdul Samad telah mengutarakan masalah SEO laman blog boss nya iaitu Khalid Abdul Samad.





-Pejabat YB Khalid Abd Samad- said...





Terima kasih atas komen Tuan Hasbullah Pit "Ref Malaysiakini" diletakkan pada tajuk kali ini utk kajian pihak kami keatas kapasiti enjin pencari Google 'mencari' blog ini dlm blogosphere kerana terdapat sedikit masalah pencarian - walaupun telah di index dlm Google. Sekarang lebih jelas sedikit kerana tidak keluar di Malaysiakini pun setelah hampir 12 jam. Mungkin Tuan boleh memberi pandangan utk memudahkan lagi pencarian di Google.

Harap maaf diatas kesulitan yg timbul. "Ref Malaysiakini" kini telah di keluarkan dari posting.

Malangnya dia telah tersalah berguru, dan menggunakan kaedah yang kurang beretika, untuk menyelesaikan masalah yang lain.

Masalah sebenarnya ialah SEO.
Blogawan wordpress ramai yang pakar SEO, saya bukan pakar SEO, tetapi tidaklah bodoh sangat sehingga tidak mengetahui apa-apa.

Bagaimana sesuatu nama boleh dikaitkan terus oleh google kepada sesuatu laman web atau blog?
Kalau hanya ada 1 laman blog Khalid Samad, dan semua pautan "Khalid Samad" ditudingkan ke situ, maka ianya mudah.

Akan tetapi perkara yang terjadi ialah ada banyak blog khalid Samad, akan tetapi yang rasmi adalah yang berURL http://khalidsamad-shahalam.blogspot.com

Akan tetapi, masoh lagi wujud laman blog "lama" dan tidak aktif dikenali sebagai blog "Khalid Samad".

http://khalidsamad.blogspot.com
http://khalidabdulsamad.blogspot.com
http://khalidabdsamad.blogspot.com

Google pening yang mana satu "Khalid Samad" sebenarnya?

"Khalid Abdul Samad" atau "Khalid Samad"?
Yang ini pun empunya diri perlu tentukan, nama komersil mana satu yang hendak digunakan, ada Abdul atau tidak.

Jika hendak mempopularkan http://khalidsamad-shahalam.blogspot.com, maka laman blog lama tidak aktif atau lupa katalaluan perlu dihapuskan dari dituding sebagai "Khalid Samad".

3 laman blog tidak aktif itu perlu ditukar URL, dan tidak mempunyai tajuk "Khalid Samad".
Maka ia akan lebih mudah untuk google tentukan yang mana satu "khalid samad".

Masalah yang timbul, berpunca dari banyaknya laman web / blog lain yang mentuding "Khalid Samad" ke laman blog yang sudah mati.

Jadi, Pejabat YB Khalid samad kena kesan siapa yang tuding ke laman blog yang salah.

google rentetan berikut.


link:http://khalidsamad.blogspot.com
link:http://khalidabdulsamad.blogspot.com
link:http://khalidabdsamad.blogspot.com


lakukan carian menggunakan enijn yang lain juga. beritahu secara manual bahawa URL sebenar ialah http://khalidsamad-shahalam.blogspot.com

Sebelum itu, tuan punya diri perlu tentukan, adalah alamat bagi Khalid Samad ialah sebegitu atau mahukan nama yang lebih mirip namanya seperti khalid.samad.my atau khalidsamad.my

kalau beli domain samad.my, boleh kongsi dengan Shahrir Samad.

seorang khalid.samad.my
seorang lagi shahrir.samad.my

Kalau sudah beli domain samad.my, barulah boleh digunakan pada blog sedia ada. Kaedahnya akan diceritakan kemudian.

Apa pun tanya boss dulu nak khalid.samad.my atau tidak, kalau mahu, YM "sameon" untuk beli domain, selepas itu YM sebolku, untuk belajar konfigurasi. Atau belajar sendiri.

Atas sebab teknikal, saya lebih prefer samad.my berbanding khalidsamad.my kerana mengikut hukum DNS, khalidsamad.my tidak boleh diCNAMEkan ke blogger. Kena tambah "www".

kalau daftar samad.my,  boleh masuk guna kedua-dua www.khalid.samad.my dan khalid.samad.my
seperti hasbullah.pit.my dan www.hasbullah.pit.my

Kasihan pula Afham kerana tak boleh masuk blognya tanpa www.

Sabtu, 16 Februari 2008

Pandangan Politik Hasbullah Pit

Oleh kerana ini musim pilihanraya, ramai yang ingin menggoogle isu politik, PERANG SEO bermula,
maka saya kumpulkan kesemua pandangan saya yang berkaitan politik di blog ini pada 1 laman yang boleh diindeks oleh jentera gelintaran.

http://taman-pitis.blogsite.org/politik/

Iklan: Beras Padu

Jumaat, 12 Oktober 2007

Gambar pos mortem Nurul Nuril Nurin Jazlin Jazmin

Sungguh ku tak sangka Gambar pos mortem Arwah Nurul Nuril Nurin Jazlin Jazmin juga tersebar melalui emel. Namun Seperti biasa, emel-emel yang dimajukan sering tidak sampai kepada saya walaupun sudah menggunakan emel sejak 11 tahun yang lalu. Mungkin kerana saya sering menegur penyebar hoax yang menyebar hoax tanpa usul periksa.

Apa tujuan gambar itu disebarkan? Atas dasar simpati? Sudah tentu ia bersifat 'rotten.com'. Kalau nak tengok gambar-gambar sebegitu, pergilah terus ke rotten.com, tak perlulah bukan peminat rotten.com pun terpaksa melihatnya.

Apa yang hendak dibuktikan? Selama ini jika adanya gambar kontroversi seperti gambar lucah , gambar budak U, gambar macam-macam. walaupun tak elok ditengok, tapi sekurang-kurangnya ia boleh dijadikan sebagai bahan untuk melihat sendiri samada sahih atau tidak. (lihat sekali cukup lah)

Tapi dalam kes Nurin Jazlin Jazmin, Apa yang hendak dibuktikan?
Nak buktikan ia sahih? Nak buktikan ia palsu?
Kalau ianya sahih, bukannya kita boleh tangkap perogol itu dengan memastikan gambar itu sahih.

Dari sudut SEO, (apa itu? ), Tahniah buat Vangardx kerana menang nombor 1 carta SEO 'Gambar Nurul Jazmin". Sehingga melepasai had lebarjalur.

Telah saya katakan Kesliapan ejaan ada kalanya memberi manafaat

Google+ Hasbullah Pit