test

Ahad, 28 Disember 2014

Tips: Nak suruh Google index blogspot punya page lebih sikit,

Tips:
Nak suruh Google index blogspot punya page lebih sikit,
Asalnya Google memang tak index /search/label/tudungcapkaki

 Jadi...
caranya ialah...

buka blogger.com -> Setting -> Search Preference.

Enable custom robots.txt content? jadikan Yes
buka anda punya robots.txt
contoh : tudung-cap-kaki.blogspot.com/robots.txt
copy semua
Paste balik ke tempat untuk letak custom robots.txt
cuma
baris yang ada "Disallow: /search"
tukar jadi

Disallow: /kelaut 

save.

jadi dia akan jadi macam ni http://hasbullah.pit.my/robots.txt
ruangan sitemap tu boleh ubah, cuma aku tak pasti mana satu OK

yang dia kasi /sitemap.xml atau yg versi
/atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
Nak play safe, boleh hantar ke dua-dua ke Google Webmaster Tool.

Hasilnya akan jadi macam ini,
/Search/label/blablabla turut diindeks.

Apa kelebihannya?

Adakalanya anda memang mahu pelawat masuk ke sesuatu label, sebagai contoh Rantai Tangan di emas916.dualogam.my , ianya boleh masuk menggunakan pintu Google, yang mana sebelum ini, ianya tidak dindekskan pun.

Jika anda menggunakan Adwords Google Search, Mungkin 'Quality Score' akan naik jika mendarat ke situ.







0 comments:

Catat Komen

Google+ Hasbullah Pit