test

Jumaat, 2 April 2010

MEB: Kenapa Sungai Buloh menjadi pilihan?

Pada pembentangan MEB, terdapat kisah KWSP membangunkan Sungai Buluh.


KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melantik perunding induk bagi merancang pembangunan Sungai Buloh sebagai hab baru Lembah Klang di kawasan seluas 12,000 hektar. 

Persoalannya, Kenapa Sungi Buloh? kenapa bukan lokasi lain?
Apa sebab musababnya?

6 comments:

 1. Sebab dari segi politik takdak kot.. dari segi ekonomi sg. buluh mempunyai rangkaian pengangkutan yang agak baik. Pintu masuk kepada mereka2 dari utara (NKVE), penghujung kepada MRR2 dan cuma 17 -20 km je daripada pusat bandar KL. So memang logik la kalau pilih Sg. Buluh. Cuma mungkin juga petanda Anwar akan dihantar ke sungai Buluh. Oleh itu kawasan sg Buluh perlu di bangunkan ambik berkat le kot.

  BalasPadam
 2. Sebenarnya masih banyak lagi tanah yang kosong berpotensi di sekitar Sg buloh/Damansara atau Sg buloh/Shah Alam atau Sgbuloh/Kuala Selangor. Ada beberapa pintu tol di kawasan ini (PLUS) Exit Sg buloh , Exit Hospital Sg Buloh, Exit Kota Damansara.

  Di samping itu kita jangan lupa Guthrie Corridor Highway di sepanjang laluan Shah Alam ke Sg Buloh ada exit di Bukit Subang, Exit Elmina (belum di buka), Exit Jln Kuala Selangor - Sg Buloh berdekatan Merbau Sempah.

  Baru2 ini Sime Darby menunggu kelulusan dari kerajaan Pusat dan Selangor untuk Projek Bandar Wawasan di sepanjang laluan Guthrie Highway.

  Ramai lah orang melayu akan menjadi jutawan dan wang ini mungkin habis dalam masa singkat, yang akhirnya pemilikan tanah oleh orang melayu makin mengecil.

  Sekian

  Nadzri M Yusof
  P.Jaya

  BalasPadam
 3. Kalau kawasan itu berpotensi, pasti akan ada pelabur ambil kesempatan. Maka tidak perlulah KWSP

  BalasPadam
 4. Bantu kami berkembang: Blog tuan/puan ini telah kami link di website kami (Bahagian Blogroll), harap tuan/puan dapat pertimbangkan dengan meletakan link kami pula di

  blog tuan/puan, mungkin membantu meningkatkan bilangan pembaca kedua pihak....Terima kasih

  http://mybloghub.my/

  BalasPadam
 5. salam perkenalan...hmm...Pasti ada kepentingan politik dan ekonomi..sekadar pendapat

  BalasPadam
 6. helo dude,blog walking ni.dato ct nurhaliza versi gif ? ni hah link die http://merdayka.blogspot.com

  BalasPadam

Google+ Hasbullah Pit