test

Jumaat, 9 Oktober 2009

Daftar Pemilih Undi Pos Tentera Berbeza berbanding daftar pemilih SPR

Saya bersyukur kerama terpilih sebagai PACA Undi POS mewakili PAS ketika hari pertama pengundian secara POS semalam.

Walaupun buat pertama kalinya PACA boleh menjaga setiap saluran, namun ia tempang akibat daripada ketiadaan daftar pemilih yang digunakan oleh pihak tentera untuk disemak oleh PACA.

PACA hanya mampu mengira bilangan pengundi yang memperoleh "Surat Keutamaan" sahaja.

Sudahlah daftar pemilih berbeza, jumpa pengundi juga turut berbeza, bukan sekadar perbezaan 5 atau 10 %, tetapi ribuan pengundi.


SPR mengatakan bahawa pengundi pos adalah 4611, namun ada versi lain yang dalam lingkungan itu, 47xx.

Apa yang terjadi semalam, hanya 1792 surat keutamaan yang mengandungi kertas undi dikeluarkan, akan tetapi ianya jauh benar dengan angka 4611 pengundi. Perbezaan 2819.

Ramai juga tentera yang tidak dapat mengundi.
terdapat tentera yang membawa cetakan semakan di laman web SPR yang mengatakan bahawa dia memang mengundi di Bagan Pinang tetapi tidak dapat mengundi akibat namanya tiada dalam senarai pemilih tentera. Tidak sempat pulasaya merekod namanya.

Harap perbezaan 2819 itu tadi tidak tiba-tiba muncul sebagai sebahagian daripada kertas undi yang dikira.

Sekiranya bilangan keseluruhan undi pos adalah lebih sedikit daripada 1792, maka kita boleh simpulkan ianya sebagai agak logik.

Seperkara pelik yang berlaku ketika pengundian semalam ialah, pihak tentera yang menjalankan tugas kerani SPR, terpaksa menerangkan kaedah pengundian kepada pengundi seolah-olah pengundi tidak pernah mengundi sebelum ini.
Sedangkan PRU 12 berlaku tidak sampai 20 bulan yang lalu. Mustahil semua sudah lupa.

Keadaan menunjukkan seolah-olah mereka tidak mengundi ketika PRU 12 lalu. Tetapi undi pos dikira sebagai sebahagian daripada keputusan

Apa pun, kita boleh lihat berapakan jumlah undi pos yang dikira sebagai keputusan rasmi pilihanraya kecil bagan pinang.

14 comments:

  1. adakah bermakna pihak tentera hanya mengiktiraf 1792 pengundi pos sahaja??

    adakah bermakna hanya 1792 sahaja pengundi pos keluar mengundi??

    bolehkah dipastikan puak umno tidak menyeludup masuk kan 2819 kertas ke tempat kiraan undi 11/10 nanti??

    BalasPadam
  2. hello bro...ape citer??aku tak nampak plak gambo budak bodoh berbaju merah tu dlm blog ko...knp tak letak gambo dia kene serang tu???petuiii...pengecut,bodoh...kalu ko berani,letak la gambo dia dlm blog ko...cakap org UMNO yg buat,n ckp lelaki islamik bodoh tu nak mati kene serang...ada berani ke??

    sah2 ko tak berani kan...sebab ko ada otak,ko leh nampak tu tipu kan...knp bro??kalu benda tu ko pandai guna otak,ko kata gambar tu tipu,benda2 lain yg ko tulis pasal UMNO tu ko takleh guna otak jgk ke??ke otak ko mmg utk mengutuk n memfitnah jer??
    pengecut la ko bro...petuihhh...malu la skit kat org sebelum ko malu kat diri sendiri...or ko patut malu pd diri sendiri sebelum ko malu kat haiwan...

    pasal PAS tu islamik sgt,n ko ni islamik sgt,aku nak tanya,ape ko buat utk islam yg ko leh banggakan??bukan nak banggakan or meninggi diri,tapi just senaraikan 3 kerja yg ko buat utk naikkan syiar islam..kalu ko rase ko sorg jer bleh masuk syurga...pikir la bro...guna akal...guna fikiran yg diberi tuhan,bukan hanya utk memfitnah jer...

    kalu berani,jawab la comment aku tu...kalu ko berani la..(yg pnbtg,jwb nape tak letak gambo lelaki berbaju merah yg bodoh bangang tu)....

    kalu ko diam jer,tak jawab,or ko delete comment aku tu,sah la ko pengecut...baik ko delete jer blog ko ni...sampah jer...

    sedangkan dlm harakah(yg letak gambar llaki baju merah tanpa selidik,pakai muat jer)pun berani,ni kan plak ko yg gagah perkasa ni kan...jawab bro...

    BalasPadam
  3. Phehalic:
    kenapa kau bodohkan diri?

    BalasPadam
  4. tu jer ulasan ko??just cakap aku bodoh jer??cuba fikir,ape yg aku cakap tu betul ke tak??sah2 aku betul kan...ko mmg pengecut kan...terima la hakikat k...

    bukan ke puak2 ko tetibe mengamuk tak tentu hala bila org2 ko kene 'serang',tapi mengamuk membabi buta..tak fikir logik...ada fikiran bro,guna la fikiran..aku bukan nak kutuk sgt ko,tapi nak ajak ko berfikir..aku salah ke nak ajak ko berfikir??tak salah kan??aku mintak maaf kalu ayat aku kasar,or ko terasa,tapi jujur la aku cakap,please la,kalu nak post something,fikr baik buruk..kdg2 ape yg kita cakap,tak semua betul,ape org cakap,tak semua salah...masing2 bleh berfikir kan...so baik buruk,leh tentukan sendiri...

    p/s:aku mintak maaf banyak2 kat ko kalu ko marah...tapi aku just sekadar nak berkongsi...

    BalasPadam
  5. kesian...pelaholic betul-betul telah memperbodohkan dirinya..

    BalasPadam
  6. sape perbodohkan diri sebenarnya (tanpa nama)???
    sy ke anda??hahha...or harakah yg perbodohkan pembaca??sebab aku baca dlm harakah,eapa tetibe ada gambar budak berbaju merah kena pedang tu tapi badan bersih,cantik,tak lut dekpedang???hahahha....lu pikir la sendiri bro....

    BalasPadam
  7. pelaholic > entri ini berilmiah dan berilmu, boleh ulas ttg entri ini?

    kalaulah awak orang bijak

    BalasPadam
  8. berilmiah???berilmu???bg bukti skit ape yg berilmiah pasal entri ni...nk gak tahu ape yg leh dikategorikan sebagai berilmiah tu...sy tak tahu la part mane berilmiah yg leh dibuat pahala kalu dibaca...emmm....tahniah kepada anda (anak rusa) kerana pandai menilai ilmu...hahaha

    >masalahnya disini,kamu semua pembangkan membuat andaian bahawa undi pos ada penipuan...benarkah itu berlaku??padaa hemah fikiran anda,ape yg leh dijadikan bukti oleh mata anda sendiri bahawa undi pos adalah suatu penipuan??anda sanggup menjadi saksi di depan hakim bahawa undi pos adalah tipu???hakim yg sy maksudkan ada kehakiman ALLAH s.w.t...

    kalau anda bercakap berdasarkan ape yg org lain cakap,tapi anda sendiri tak pasti bahawa benda itu benar atau salah,ia masih boleh dikategorikan sebagai fitnah...anda pasti tahu hukum ALLAH terhadap org yg bg fitnah kan..sudah2 lah...lagi ramai org baca post entri anda ni.lagi ramai yg terbawak2,lagi ramai yg sebarkan,anda ada percentage utk mendapat dosa...berpolitik boleh,tapi kene berfikir...fahami ape sy sampaikan,bukan krn perbezaan ideologi,anda abaikan...ingat2 lah...

    BalasPadam
  9. alhamdulillah,kita menang...bersyukur kepada ilahi...amin...

    BalasPadam
  10. UMNO totok rupanya...hehehe

    BalasPadam
  11. tanpa nama-hahaha...lawak la ko ni..knp la ko ni pandai berlawak eh??tu jer ayat yg ko mampu ulas utk aku??ayat2 lain tak mampu ulas??hahaha...ko mmg pelawak,pengecut,sama jer mcm nasharuddin...kene tanya polis mane lelaki baju merah tu,kecut,takut,pucat...pengecut...menipu pandai,tapi tak pandai nak cover...hahhaa...tu namanya menipu tak guna akal...nak bagi buki,bg org lain menyamar jadi budak bodoh baju merah tu...hahahha...lawak2

    BalasPadam
  12. ulas panjang2 pun tapi menyalak bukit macam awak tu apa faedahnya?

    orang lain ada blog, tulis dengan beraninya, ada orang baca, berkembang fikiran.

    awak ada apa?

    tuliskah kat blog, idea dan wawasan, biar orang pula membincangkan.


    penulisan hasil idea dan kreativiti otak sendiri

    BalasPadam
  13. kepada pelaholic.
    apa la yg ko dok perjuangkan sangat dengan duniawi..kalau ko x sokong hijau pun....ko pk kan la apa yg biru tu buat..yg dh byk rosakkan muda2 mudi skarang..aku tak tau laa..ko nampak ke tak..aku pn hampir2 terjebak ..dan aku pernah tgk dpan mata aku ..anak 2 melayu yang dh terjerumus.termasuk la aku ...dengan clubbing yg dibuat dgn pusat2 hiburan..konon nya..kemajuan..puih...kemajuan konon..ko igt dgn ada nya teknologi yg kononnya lepas biru pegang ada banyak positif..bagi aku banyak negatif..banyak anak2 muda sekarang dah lalai...silap2...haribulan jadi macam indonesia..tiba2..tengelam gempa bumi..masa tu la baru nak menyesal..tak guna dah..na'u zubillahi min zalik..wallahua'lam

    BalasPadam

Google+ Hasbullah Pit