test

Khamis, 18 Jun 2009

Pelajar perlu lulus semua matapelajaran untuk lulus SPM

Pelajar perlu lulus semua matapelajaran untuk lulus SPM.

Tak setuju?
Sila luahkan.

10 comments:

  1. FUIYO... GILE AR.. KALAU CAMNI, TAK LULUS SPM LA AKU KALAU ZAMAN AKU DULU.. HEHE

    BalasPadam
  2. oke je.baru la student kena usaha semua subjek..

    BalasPadam
  3. Tak payah tunggu sampai SPM, kalua boleh diperingkat PMR boleh dimulakan....gagal dua/tiga subject, tendang terus....barulah pelajar yang naik ke tingkatan 4, pelajar yang berkualiti....cadangan sahaja.

    BalasPadam
  4. sekarang skema pemarkahan pun sudah di turunkan untuk markah minima 1A, 2B dan seterusnya.

    kalau dah buat macam tu pun masih tak dapat nak lulus, tak tau lah lagi aku bertapa rendah nya kualiti lepasan SPM kita.

    Oleh itu, aku amat bersetuju dengan cadangan abang Hasbullah kita :D

    BalasPadam
  5. setuju...

    10 matapelajaran pun kalau tak larat nak lulus, apa gunanya pergi sekolah? Daripada hanya BM dan Matematik sahaja diutamakan, apa salahnya kalau semua matapelajaran yang diambil diutamakan? Adakah pengetahuan yang dipelajari dari matapelajaran yang lain kurang penting dalam kehidupan seharian?

    BalasPadam
  6. Tak setuju.

    Sebagai seorang pelajar aku tak bersetuju, ramai la nampaknya yang akan fail untuk spm seterusnya.

    BalasPadam
  7. hmmm berapa markahnya yang dikategori lulus abol...

    BalasPadam
  8. Biar betul Menteri Pelajaran baru ni!!!
    Dulu kata SIJIL SPM SIJIL TERBUKA!!!!
    Kalau dah hadkan setakat 10 subjek BUKAN sijil terbuka namanya.
    Kalau maths and sciences in English kenapa perlu lagi lulus Bahasa Inggeris untuk dapat sijil? Dan sama ker standard English SPM sekarang dengan 30 tahu dulu???
    Boleh ke kita terima bahawa setiap tahun result SPM dan STPM meningkat?
    Takkan semuanya baik saja? Kenapa SPM tidak tunjuk jumlah markah sebenar yang diperolehi pelajar?
    Kalau menteri pelajaran ini yang boleh melihat secara rasional tolong lihat perkara ini dulu.
    1. Hapuskan konsep buku teks darjah 1 hingga 3.
    Kenapa tak guna buku latihan sahaja???
    Beg amat berat dan guru patut tumpu aktiviti latihan dalam buku kerja sahaja dah memadai.

    2. Pelajar boleh masuk sekolah vokasional seawal tingkatan 2 lagi. Jangan tunggu selepas PMR. Lebih lama dapat latihan vokasional lebih mahir pelajar sebelum masuk alam pekerjaan.

    3. Pindahkan program IKBN dan IKM ke dalam syllabus sekolah vokasional.

    4. Lantik pengetua cemerlang untuk membangunkan sekolah yang ada STPM dan mereka yang berjaya menghantar pelajar top notch universiti dan bukan di sekolah SBP atau sekolah yang memang dah maju selama ini.

    BalasPadam
  9. mieaab,
    ni bukan cadangan menbteri pelajaran
    ini cadangan saya

    BalasPadam
  10. OK ba 2...

    BalasPadam

Google+ Hasbullah Pit