Cari Posting Blog/Google+ Terdahulu...
contoh: 'inflasi' 'emas' 'neelofa'
Klik sini untuk Carian Google+ sahaja

Pengkomen terkini ...




Apa dah Jadi dengan Harga Emas di Malaysia?

Saya rasa pelik.

Public Dinar & Dinar Emas Kelantan, 'spread'nya meningkat berbanding dulu cukup rendah.

Harga pula berbeza.

Sekarang ini:
1 Public Dinar Jual RM 485, Beli RM 456
(spread =6.3%)
menjadikan harga 'beli' RM 107 per gram
Harga 'jual' menjadi 114

1 Dinar Kelantan, Jual RM 484 Beli RM 431
(spread = 12%? )
menjadikan harga 'beli' RM 101 per gram
Harga 'jual menjadi RM 114'


Yang agak pelik lagi ialah Harga Emas persatuan kedai emas adalah RM 122 per gram, untuk 916.
dan RM 130 untuk 999.

Tetapi semalam isteri saya melaporkan dari kelantan, harga emas 916 hanya RM107 per gram.


Harga di Maybank beli= RM 106.53, Jual=RM 114.96
(spread mcam dulu 8%)

11 comments:

cdanhash berkata...
2 Jun 2009 3:20 PTG

Salam tuan...
Kenaikan spread yang agak tinggi, lebih dari 10%, berkemungkinan Dinar Kelantan juga akan mengikut jejak langkah dinar IGD

Pelabur emas akan beralih kepada emas yang spreadnya rendah untuk memaksimakan keuntungan, contohnya Maple Leaf, Australian Nugget, Singapore Lion dari OUB atau Kijang Emas dari Maybank atau dinar dan emas dari Public Gold / Public Dinar. Keutamaan lebih kepada PG kerana boleh berjual beli hingga malam dari dealer's PG/PD

Hasbullah Pit berkata...
2 Jun 2009 3:37 PTG

Tapi yang peliknya

harga yang pelanggan beli (selling price) tidak berbeza sangat antara public dinar & Dinar Kelantan
RM 484 vs RM 485

cdanhash berkata...
2 Jun 2009 3:42 PTG

Perbadanan Kelantan Berhad mesti mengkaji semula kenaikan spread emas, jika benar untuk memartabatkan dinar....

Jikalau itu cuma sebagai slogan... tak dapat nak cakap lebih2 le...

Hasbullah Pit berkata...
2 Jun 2009 4:18 PTG

spread kena menghampiri sifar kalau benar mahu jadikannya matawang. dan boleh beli kambing "Jihad Ternak"

azhar berkata...
2 Jun 2009 5:14 PTG

mahal bebenor..apa pasal???

D'Rimba berkata...
2 Jun 2009 7:27 PTG

Wah sahabat sekelas dengan Prof Abdullah ya saudara? Hebatnya dapat berkawan dengan pejuang bahasa yang kental jiwanya.

angkasanuri berkata...
2 Jun 2009 10:33 PTG

Memandangkan harga emas yang tentu pasal naik melambung sekarang ni saya beralih kepada mutiara. Masa di Sabah tempohari saya borong mutiara dari sana. Cuba bayangkan butang baju melayu mutiara yang saya beli di KL sebelum ni berharga hampir RM 40 saya beli di Sabah cuma RM 4. Bayangkan berapa banyak saya boleh untung berbanding dengan jual beli emas...

harga emas berkata...
7 Julai 2009 12:46 PTG

harga emas memang berbeza, ada kedai yang terikat dengan persatuan emas, so emas mereka adalah static pada rm122/gram,

bagi kedai-kedai bagi negeri sempadan, emas mereka kebiasaannya tidak terikat dengan persatuan penjual emas, jadi mereka boleh menjual pada value yang tersendiri. Selain itu, kualiti emas samda emas itu 916, 835 atau 750 pun mempunyai perbezaan harga.

cop kualiti emas saya ambil contoh "916" tidak semestinya betul-betul emas 916 (91.6% emas), kemungkinan valuenya adalah lebih rendah, disebabkan itu, harga nya boleh menjadi lebih rendah.

boleh hubungi kami untuk menjual atau membeli emas. lawati website kami di www.hafizjewel.com atau hubungi hafiz 012-3349940/ 012-3358944

Kedai Emas Nazman berkata...
15 Februari 2010 7:29 PG

salam. singgah ke blog kedai
emas kami ye. tq tuan blog, tumpang laluan k..
http://kedaiemasnazman.blogspot.com/

sydeen berkata...
2 Oktober 2010 9:24 PG

Kesimpulannya...
Harga emas mmg x blh dikawal oleh sesiapa pun bkn saja kat m'sia, tp dunia

Homestay Seri Cempaka Melaka berkata...
5 September 2012 4:24 PG

Spread kadang-kadang merupakan strategi pemasaran syarikat.Lebih tinggi spread lebih lama emas tersebut berada ditanggan pembeli...
*****
Mencari homestay di Melaka kunjungi http://bajethomestay.wordpress.com atau hubungi 0103342414 Affandi Bin Ismail

Catat Ulasan

Sudah Komen? terus skrol bawah

Teruskan membaca... Posting Google+ saya


Lihat gambar yang dimuat naik di Google+/Picasa Saya





Follow Google+ Hasbullah Pit seperti mereka, Ada yang dah jadi Exco ..

Teruskan membaca twit saya..





Follow Twitter @HasbullahPit seperti tokoh-tokoh berikut..



Nak follow lagi?


Follow Blog ini


boleh subscribe


...dan follow