test

Ahad, 24 Mei 2009

Media Optik Tujuan Politik, VCD atau DVD?

Ini adalah lanjutan daripada catatan lama

Ruanglingkup pemikiran pengundi Kampung

Berkisar tentang media optik yang digunakan sebagai sebaran kegiatan politik yang disasarkan kepada orang Melayu, masih lagi banyak dalam format VCD.

Akan tetapi, apabila ianya disasarkan kepada kaum cina, automatik format DVD dipilih.

Ketika berlakunya skandal seks Dr Chua Soi Lek, format DVD digunakan sebagai sebarannya,

Baru-baru ini, ibupejabat DAP di geledah, dan format DVD yang dirampas, bukannya VCD.

Akan tetapi, pada masa yang sama, BN cetak 50,000 VCD kekecohan dalam Dun Perak 7 Mei lalu untuk dahulukan rakyat!

Ia menunjukkan , sekiranya ia bertujuan untuk disebarkan kepada semua orang, termasuk orang Melayu, maka format VCD akan digunakan.

Agak menghairankan juga, apabila media optik yang digunakan oleh Pakatan Rakyat, dijual ketika ceramah, juga dalam format VCD, Untuk sebaran kepada Melayu juga?


Ketika Pesta buku Antarabangsa KL 2009, yang lalu, saya mendapat media optik percuma, juga dalam format VCD.Media yang digunakan oleh PKS, Partai Keadilan Sejahtera, untuk pengundi Indonesia, juga dalam format VCD.

Bila agaknya Format VCD ini nak mampus?
Kalau pengeluar media, masih lagi ragu samada orang melayu mampu membaca DVD atau tidak, selagi itu format VCD tidak mati.

Begitu juga industri filem, hanya beberapa syarikat filem melayu sahaja yang berani mengeluarkan medianya dalam bentuk DVD, kebanyakkannya VCD.

2 sumber media optik utama yang sering digunakan oleh orang Melayu, iaitu filem/drama dan ceramah masih banyak dikeluarkan dalam bentuk VCD.

Sekiranya 2 sumber ini mula berani beralih ke DVD, maka saya percaya, tidak lagi badan politik tidak memperlekehkan orang melayu bahawa, orang melayu mungkin tak boleh buka DVD.

1 comments:

 1. Se ti sei innamorato di due persone contemporaneamente, selezionare la seconda, perché se davvero l'amore la prima, non si innamorerà con la seconda.
  diablo 3 gold
  guild wars gold
  GW GOLD
  wow gold
  wow gold

  BalasPadam

Google+ Hasbullah Pit