test

Sabtu, 14 Mac 2009

Pening Kepala Baca Blog Orang UMNO

Boleh dikatakan, takrifan "Bangsa" oleh orang UMNO begitu sempit.

Bagi Mereka, "Bangsa" itu hanya merujuk kepada keturunan Melayu yang berada di negara yang dibentuk daripada bekas jajahan Inggeris.

Yang peliknya, UMNO juga menentang penubuhan Negara Melayu Raya.

Selama ini, saya menggunakan "Bangsa" sebagai merujuk kepada warga bagi satu negara.

Bangsa Malaysia.
Satu bentuk nasionalisme yang wujud hasil daripada kerjasama UMNO dengan British.
Malaysia ditubuhkan supaya bekas jajahan Inggeris duduk dalam satu negara.

Negara Melayu Raya UMNO tentang.

Tapi orang UMNO yang banyak cakap tentang "bangsa".

Rupanya takrifan mereka begitu sempit.
Kaum Cina dan India warga Malaysia dianggap sebagai "Bangsa Asing" atau "Bangsa lain".

Walhal "Bangsa Asing" dalam konteks nasionalisme adalah warga asing seperti pelancong asing, pekerja asing.

Dr Burhanuddin menulis...

“Kita hendak mendirikan negara kebangsaan Melayu di atas dasar kebangsaan, menurut keadilan dan kemanusiaan yang luas sama berhak dan adil, bukan sesekali kebangsaan yang sempit, jauh sejauh-jauhnya dari berbau perkauman dan perasaan yang kolot dan kuno” 

Semangat "kebangsaan" UMNO rupanya ialah semangat kebangsaan yang sempit. Hanya sebenarnya perkauman.
Mereka bercakap tentang "Bangsa Melayu" tetapi menentang pembentukan negara Melayu.
Tiada kaitan langsung dengan pembentukan negara.Mereka menahan Dr Burhanuddin di bawah AKDN.

Bangsa apa yang dimaksudkan oleh UMNO apabila sebut "Demi Bangsa"?
Keturunan Melayu yang berada di negara bekas jajahan British sahaja?


Nak buat macam mana, itu takrifan mereka.4 comments:

 1. UMNO pun tak faham takrifan mereka, malah kalau mereka faham pun tetap mereka buat2 tak faham!.. Tak faham aku dengan sikap orang UMNO.

  BalasPadam
 2. Hello,
  I think the truth about Malaysia and UMNO/Barisan is coming out....
  British lackeys enforcing British laws...
  It actually says so in Section 5 of the Criminal Procedure Code

  Laws of England, when applicable

  As regards matters of criminal procedure for which no special provision has been made by this Code or by any other law for the time being in force the law relating to criminal procedure for the time being in force in ENGLAND shall be applied so far as the same shall not conflict or be inconsistent with this Code and be made auxiliary thereto.

  I think the right question to ask is why is an Independent nation using British laws?

  BalasPadam
 3. Bukankah UMNO/BN anak didik Bitish ?
  Apa falsafah MCKK ?
  Yang belot dihumban kepenjara !  Yamaha Y80

  BalasPadam
 4. Menjelang pemilihan UMNO persaingan sesama spesis UMNO semakin sengit.
  Adegan cakar-mencakar,tikam-menikam,sms palsu dan surat layang beracun akan muncul.
  Kecelaruan tentang Pak Lah jadi atau tak jadi lagi PM berselang-seli dengan dapat tak Najib jadi PM.
  Puak-puak dan juak-juak Pak Lah semakin resah sedangkan kem Najib dah tak sabar menunggu bos mereka jadi PM.
  Ramai yang tertanya-tanya nasib KJ@menantu popular Pak Lah.Bukan senang nak jadi Ketua Pemuda kalau tak dapat support daripada bapa mertuaku.Mukhriz menjadi pilihan ramai kerana dapat restu ayahnya,Tun Dr Mahathir dan Najib.
  Hulubalang kanan KJ dah dua orang cedera parah dalam pertempuran,wan farid dan norza.khir toyo telah terkeluar daripada persaingan tapi jika wak khir sokong mana-mana antara KJ atau Mukhriz,pihak yang disokongnya itu akan menang.
  Di pihak kem Najib,ramai yang beranggapan Azalina Othman menjadi mangsa terbaru kerana menyebelahi Najib.tak pulak khir toyo dan memanda menteri UMNO suruh Azalina letak jawatan kerana setpolnya kantoi kat SPRM.Bukan kecik anak duit tu.RM75 ribu beb.

  Ali Rustam,Khalid Nordin,Hamid Albar dan Shafie Afdal dikatakan calon pilihan Pak Lah untuk Timbalan Presiden dan Naib Presiden UMNO.Muhyiddin dan Zahid,Hishamuddin pula dari kem Najib.

  Mat Taib,Rais Yatim,Rahim Thamby Chik dan Isa Samad terpaksa memulakan larian solo kerana tak join mana-mana team.

  Menarik untuk dikomen ialah Zahid Hamidi@ bekas ketua pemuda UMNO.Pernah ditahan ISA sehari kerana sokong gerakan reformasi Anwar.Sekapal dengan Najib,Mat taib,muhyiddin dalam team wawasan.mantan setpol najib dan dilantik Pak Lah jadi menteri kabinetnya.dulu pernah isytihar bertanding timbalan presiden umno tapi undur diri untuk beri peluang kepada muhyiddin.Sekarang jadi deputy chief kepada najib dalam UMNO Perak.

  seingat tok kerana kelantangannya akhbar harakah hanya boleh dijual kepada ahli sahaja.itu semua idea zahid.dah macam nak pencen daripada politik bila kena tahan ISA.zambri @ Menteri Pasola pernah ditahan ISA dulu kerana menyokong gerakan reformasi.

  Mungkin idea melantik zambri datangnya daripada zahid hamidi.tok tak tahulah zahid ni masih anggap Anwar macam kawan baiknya sendiri atau tak sekarang.dalam politik kawan dan lawan tak kekal lama.begitulah lumrahnya politik.

  Cadangan tok eloklah bloggers semua cari segala kelemahan zahid.macam wak khir kena.kita bongkar habis.tok percaya bila dia dah kalah dan tak ada tempat dalam UMNO,time tulah dia manis muka macam Berahim Ali mintak nak join Pakatan Rakyat.rakyat negeri Pasir dua butir sendiri dah tak percaya kat Zahid sejak dia jadi regu najib rampas secara haram negeri tu.

  khabar angin yang bertiup kencang,lepas je najib jadi PM,rombakan kabinet akan dilakukan dan muka-muka lama macam Muhyiddin,Rais dan hamid albar akan disingkirkan dan muka baru yang dibawa masuk Ismail said,jamaluddin jarjis dari Pahang,Nasir Fikri dari Kuala Terengganu.ismail sabri dan saifuddin Abdullah mungkin akan dikekalkan jika berpihak kepada Najib dan meninggalkan KJ.

  MB Pahang,Terengganu,Perak dan Perlis akan digantikan kerana tidak mesra Najib.di pahang,shakar shamsuddin akan menggantikan adnan yaakob.tok nan sampai risau dengan spekulasi ini sampai isytiharkan untuk bertanding MT UMNO.Derih akan kembali menjadi MB di Terengganu dan Isa Sabu akan digantikan oleh Shahidan Kassim.
  negeri-negeri lain juga akan terkena tempiasnya juga.itulah spekulasi hangat ketika ini.

  puak-puak dan juak-juak Pak Lah tengah risau dan berusaha mengekalkan pak Lah sebagai PM.Dalilnya mudah,kalau Pak Lah resign,karier politik KJ pun berakhir.

  Lumrah,dalam UMNO menang jadi arang dan kalah jadi abu.Awal-awal tok nak pesan kalau MP-MP BN berlumba-lumba nak join Pakatan Rakyat,cuba tengok Brahim Alipun akan join sama.Tok yakin sangat.

  janganlah lagi dipertimbangkan lagi kemasukan brahim Ali ke dalam pakatan rakyat.kena tipu sekali memadai daripada kena tipu berkali-kali macam pengundi-pengundi BN.Nasha,hee yit fong,jamaluddin dan osmanpun sama.

  tiada yang mustahil,pertemuan Pak Lah dengan Anwar menjadi bualan hangat penganalisis politik akan wujudnya kerajaan perpaduan.

  Tok tak ada masalah kerajaan perpaduan ini selagi MP UMNO yang join atau jadi kabinet keluar dari UMNO dan jadi bebas.Selagi jadi ahli UMNO,tok tak yakin kerajaan perpaduan ini untuk memenuhi kehendak rakyat.

  Jika Pak Lah ingin membaiki segala kerosakan yang dimulakan oleh UMNO-BN,mulakan dengan membubarkan DUN Perak.

  Kalau tak...mamak zambri,teh thani wunek....wakakakak.pinjam gelak radenjowo

  BalasPadam

Google+ Hasbullah Pit