test

Ahad, 11 Januari 2009

Pelacuran Bahasa oleh Heliza di "Heliza's Diary"

Tahniah diucapkan kepada Heliza.
Terima kasih kerana tindak-tandukmu memberi impak besar terhadap Gerakan Mansuh PPMSI.



Catatan di bawah ditarik balik , baca yang baru


---------



Entah bagai mana saya terjenguk ke blog Heliza.


Amat kecewanya saya apabila bahasa yang digunakan adalah seolah-olah dengan sengaja melacurkan bahasa.


klik sini untuk paparan yang lebih besar.




Mana tidaknya saya mengatakan dia seolah-olah melacurkan bahasa dengan sengaja, terdapat perkataan yang dilihat sebagai sengaja melacurkan bahasa seperti "xde"


lame x cite2 ngan anda semua ni
 Dia juga didapati melacurkan bahasa apabila menambah "er" pada dalam perkataan "mana"


tapi x tau nak setat dari maner
Adakah dia mengejar "kool" sehingga melacurkan bahasa.
'kool'kah melacur bahasa ketika musim penentangan terhadap PPMSI sedang hangat?


Terdapat juga orang lain yang menjadi artis, masih boleh menulis dalam bahasa indah.


Aznil Nawawi, yang jauh lebih popular daripada Heliza, tidak pula melacurkan bahasa dengan sengaja.


Cuba bandingkan catatan blog Aznil Nawawi.


Aznil juga bersahaja ketika menulis blog, namun dia tidak dengan sengaja melacurkan bahasa.


Penulisan Aznil tidaklah 100% betul mengikut nahu Bahasa Melayu, tetapi ayat boleh diolah supaya ia kekal dalam keadaan bersahaja dan kesalahan bahasa adalah minimum.


Walaupun perkataan "Korang" adalah tidak betul, tetapi tidak pula dilacurkan menjadi "kowang" seperti Heliza.


Heliza bukan artis bodoh yang tidak berpelajaran sehingga tidak mampu mengolah ayat.
Saya yakin dia mampu.




Dia sepatutnya menjadi ikon muda-mudi yang elok, bukannya mengajak peminatnya untuk melacurkan bahasa.






Para Pencinta bahasa dan Penentang PPMSI sekalian, mari kita serang Blog Heliza menggesa supaya dia tidak melacurkan bahasa.




Mungkin tiba masa bagi Rausyanfikir membuat kemeja T "Rausyanfikir.com" untuk dihadiahkan kepada Heliza. Kerana ia lebih 'kool' daripada melacurkan bahasa.

38 comments:

  1. siap buat shortcut X (tidak atau tak).. ada limit ke nk tulis dalam blog ni.. ha ha.. org buat shortcut sbb sms ada limit nk tulis panjang2 so jadilah perkataan-perlkataan seperti x , pe (apa) , kbrtn (keberatan) dan sebagainya.. Si minah ni pulak dah terikut2 <-- (ada unsur jugak ni) bahasa dak-dak (budak-budak - (cth) shj) remaja sekarang menulis..

    P/S: Cara penulisan menunjukan watak atau jiwa seseorang itu. Jadi Awas! orang boleh agak sikap anda dengan hanya melihat corak susunan dan bahasa tulisan anda...

    BalasPadam
  2. mungkin gaya penulisan dia terlalu santai agaknya

    BalasPadam
  3. hey hasbullah

    imho, over time, language has always existed in formal written/spoken form and colloquial form.
    take bahasa melayu, even in semenanjung there are so many variants.
    regarding spelling, grammar, to me, as long as it makes sense and communicates the idea, then it's fine.
    language is evolving. anyway why use "tak" when x is sufficient for meaning?
    maner is probably a more accurate way in terms of pronouciation as spoken.
    just my humble opinion. ;)

    BalasPadam
  4. tuan sebol,

    dengan tak semena-mena ambo jadi kenal dgn seorang artis baru.

    ambo ada astro dah berzaman, tapi ni lah first time ambo tahu ada artis nama heliza. kalau haliza misbun tu kenal lama dah. misbun lagi la kenal.

    artis sekarang kena letak tag. af2 ke, af5 ke. entah besok-besok mungkin ada saiful af2345 atau farah af6996.

    takkan masa tu aznil dan ac masih mengacara kot.

    BalasPadam
  5. cuba baca blog azwana gay ali.. lagi hancur.. tapi bukan melacurkan bahasa, membontotkan bahase

    BalasPadam
  6. Saudari Jed,


    imho, over time, language has always existed in formal written/spoken form and colloquial form.
    take bahasa melayu, even in semenanjung there are so many variants.

    Yes i understand that.
    A language consisted with many dialect.
    But a dialect (Johor Riau) should not modify the writing of the main language (Malay).


    regarding spelling, grammar, to me, as long as it makes sense and communicates the idea, then it's fine.
    language is evolving. anyway why use "tak" when x is sufficient for meaning?

    Seriously i read "x" as "x" not as "tak" .
    "xde" ?

    "Takde" is understanable than "xde" for tiada.

    But this people, sometimes, write longer than the original word.
    dia become "dier" 1 extra character.

    "Itu" become "itew" ?

    I understand language evolving.
    In longer time, may be "korang" might be accepted as official term. But not for "xder" "dier" "itew", "tue", "xbley" etc.


    maner is probably a more accurate way in terms of pronouciation as spoken.
    just my humble opinion. ;)

    Johor Riau Dialect speaker read "mana" as what he pronounce.

    BalasPadam
  7. Cikli:

    Heliza adalah Heliza, tak perlu tambah af5 di belakang namanya.

    BalasPadam
  8. Nak ayat skema2 time exam jelah..

    BalasPadam
  9. miss auguste comte'12 Januari 2009 12:26 PG

    jujur pada saya, itu hanya gaya penulisan heliza yg santai.. tiada niat untuk melacur bahasa. banyak lagi blog2 lain yang anda boleh jadikan contoh..kenapa heliza?? sangat sesuatu..

    BalasPadam
  10. miss auguste comte':

    Kerana saya peminat Heliza.
    Saya peduli tentang Heliza, tidak berapa peduli soal artis lain.

    BalasPadam
  11. Biar la blog die..sibuk betullllx3..

    BalasPadam
  12. hmmm..ada betulnya yang Hasbullah Pit cakap.Tapi kalau nak menegur, biarlah manis. Adat Melayu santan berlada. Lemak-lemak tapi pedas. Bukan naik rumah orang bagi iklan, kemudian burukkan tuan rumah di hadapan tetamu.
    Itu tak beradab namanya.
    Lagi satu, perkataan “melacurkan”, kalau boleh janganlah diulang berkali-kali. Cakap sekali orang dah faham. Tak perlulah diulang setiap perenggan. Lainlah kalau artikel tu mahu memancing pengunjung. Sekarangkan ada Nuffnang

    BalasPadam
  13. bagus..
    saya setuju dengan kritikan anda.
    kalau kita lihat pada personal heliza, dia seorang mahasiswi, sepatutnya menggunakan bahasa yang baku pada penulisan sebegitu. Benar itu blog, tetapi ia tatapan semua pengujung yang kebanyakan tahu berbahasa baku. Bahasa SMS tidak sepatutnya digunakan untuk menyampaikan maklumat pada tempat yang cukup dan muat untuk mengarang.

    BalasPadam
  14. Hi!

    Are you MENJ reincarnated as another identity? This is because you sound and act just as extreme as that infamous blogger. Whatever cik Heliza wants to do on her blog, it is her business. If she is whoring out languages in her blog, your article just whore out your reputation and ethnics. Perhaps cik Heliza should just write in English then..perhaps then you are happy.

    byk kecoh la ko. Malas nk translate utk ko.

    BalasPadam
  15. Biar lah blog dia.. suka hati dia lah..
    nak kat heliza tak di layan lah tu..
    tu keluar statement ni..haha

    BalasPadam
  16. tak perlu mempertikaikan perkara yg remeh.bukannye ada lecturer bahasa yg nak check pun.secara jujur...blog saye pun guna shortform yg sama...senang..cepat dan mudah...kalau ejaan yg sj exaggarate tu cthnya itew..juz nak sedap kan ayat...nak seronokkan bunyik bacaan... kalau en pit nak guna kan bahasa melayu baku terpulanglah...cuma jgn lah mengutuk blog org len dgn ayat yg kurg sedap...oh ya saya pun telah me*****kan bahasa sbb guna pkataan 'len' td tu.masing2 punya blog..masing2 punya gaya dan cara...yg penting njoyyyy!

    BalasPadam
  17. hahahaha...

    kelakarlah komen-komen dalam ni.

    baru cakap sikit pasal heliza. belum siti mahupun mawi.

    hahahahaha....

    Pakdi
    http://pakdi.my

    BalasPadam
  18. Hahaha apa daa inipun nak jadi isu. Kan itu blog tempat dia tulis apa aktiviti yang dia buat. lagipun blog ni soal peribadi seseorang.

    inilah masalah kalau jadi artis. Apa yang dibuat mesti ada orang yang tak senang. Memanglah bukan senang nak puaskan hati semua pihak tapi agak agaklah. Biarlah dia dengan hidup dia, kita dengan hidup kita.

    Aku tak cela sesiapa yang buat silap pada didalam blog dan akupun tak puji orang yang buat baik didalam blog dia.

    Bagi aku, blog dan penulisan seseorang adalah hak peribadi. Kita tidak sepatutnya mencela dan mengajak orang lain mengutuknya bersama sama kita.

    Sory kalau terkasar bahasa tercalar hati. Tapi ini realiti kehidupan. Kadang kadang kalau kita cakap lembut orang tak nak dengar. Lagi nak pijak kepala kita adalah.

    http://malaysiaheaven.blogspot.com

    BalasPadam
  19. Jgn jatuhkan standard blog duk cite bdk ni! Bdk ni nak jadi ikon? Bdk sekolah mana ni?! Blaja abis ke tidak?! Ikon celah mana nih?!

    Alaa..org sms pun pakai ni aaa..! Leerrr.

    So..please aaaa!

    BalasPadam
  20. "Kerana saya peminat Heliza.
    Saya peduli tentang Heliza, tidak berapa peduli soal artis lain."

    heh, lukalama berdarah kembali.

    BalasPadam
  21. agree wt wawa...ni kes heliza tak layan dia cukup nih...luka2 lama...tiba2 berdarah..

    nak nasihat pun, ada banyak cara cik hasbullah ooi...bagusnya bahasa awak.. 'pelacuran'

    to Aboo: ni mesti tak hasbullah, geng hasbullah or sekutu pit..

    BalasPadam
  22. hek eleh..kecoh ar lu mamat pittt..
    da x de topik menarik ke nak letak..??
    kuwang kasih cayang la tuh..shuu..shuu..

    BalasPadam
  23. nk ayat2 baku g blog Cikgu BM ke...yekkk!!
    cikgu Bm skolah aku pon xde nk gune ayat melacur bahasa ke ape..si Pitpit ni sah..sah..jiwa sengsara...

    BalasPadam
  24. assalamualaikum bang hasbullah

    teruk la awak kene taruk dengan peminat artis..
    tapi jangan khuatir anda ada pengikut anda sendiri...

    apa barang lepak blog heliza.....
    baik lepak beras padu dapat jugak ilmu...

    BalasPadam
  25. blog hasbullah ni x guna...bosan!!!

    BalasPadam
  26. nate beruk ngoti la hassbullah bengon nie,mu oyak bahasa heliza merosakkan bahasa??kepala hotak hang!....bahase klate lgi melacur melecur dri bahase heliza nie la...xde pun org nk complain...nmpk sgt yg ko nie dh sakit ati dgn heliza,wakakakaka.....terima la kenyataan yg ko tu dh la hodoh,miskin,bodoh plak tu...aku x tgk ko pun dh tau.....baik kau ubah je lah tajuk topic nie jd "Hasbullah pit Pelacur Murahan"..kan elok mcm tue....xkan ko dh nk nangis kot aku kutuk mcm tu,relax arrr..tu baru mukodirmah...hahahahaa

    BalasPadam
  27. Tanpa Nama:

    Bahasa Kelantan tidak wujud, Ianya hanya dialek. Semua Istilah Kelantan istilah Bahasa Melayu.

    BalasPadam
  28. Salam my super senior,

    Kurang faham jugak kenapa budak2 ni mengamuk tak tentu pasal. Saya fikir apa yg dibangkitkan menunjukkan betapa 'easy-going' nya si Heliza dan menunjukkan level/taraf pemikiran mahasiswa/graduan sekarang yang lebih senang dgn hiburan melampau dari realiti (realiti show dia suka!!).

    Tiger Lane Dude.

    BalasPadam
  29. bahase klate ade la,conth:
    cakap=oyak/kecek
    kamu=demo
    saya=kawe
    mcmmana=guano
    kenapa=bakpo
    satu=so
    50sen=samah
    10sen=persen
    1 ringgit=siya
    klu kau tgk perkataan nie mane ade diringkas n byok lgi dari nie,tpi semua kebykan dialek/loghat kelate dri diringkas dri bahse melayu.....so xkan kau nk kata bahse kelntn merosakkn bahase???zzzzz bodoh tul.....n bole diistilah sama dgn heliza punya bahasa,heliza cuma edit menjadi lebih rumit lg bahase tue,kau tau apa makne nye tu?makne nye heliza tu kreative orgnye,hahahahahaha....
    semua org tau la perkataan pelacuran dlm bahase tu xde dlm kamus,ko jer yg saje2 create nk sakitkn hti heliza...hahahahahhaah
    n ko ingt kau tu terror sgt ke dlm bahase,kau mengaji darjah baper?U mane?dekat mane?...kot2 kau tu UPSR pun xleps niekn plak SPM,wakaka...Haram Jadoh

    p/s:best jgk skali skale main post2 nie dgn 'Tanpa nama'...sebb xde sper tau sape aku,hahaha
    (aku la pemantau blogger org bodoh untk kasi cmment,wakaka)

    BalasPadam
  30. (aku la pemantau blogger org bodoh untk kasi cmment,wakaka)

    aku macam nampak orang pengecut sebenarnya tinggal comment tanpa nama

    BalasPadam
  31. Ntahla.. Aku kadang-kadang baca blog budak2 muda ni tak paham..
    Zaman lain bro.. Mungkin itulah gaya mereka..

    BalasPadam
  32. tak pasal-pasal aku jadi salah seorang pembaca blog heliza... ;)

    BalasPadam
  33. WY Kam says: "Are you MENJ reincarnated as another identity? This is because you sound and act just as extreme as that infamous blogger."

    Who are you, you retarded asshole, dragging my name through the mud and involving me in an issue that has nothing whatsoever to do with me? I have no idea who you are in the first place. Is it not obvious that Sebol (Hasbullah Pit) and I (MENJ) are two different and separate individuals? I have no idea who you are and it is obvious that your confusion regarding Sebol's identity have made it clear that you do not know who I am in the first place. I only operate TWO personal blogs:

    http://www.menj.org
    http://www.ibnjuferi.com

    Your pettiness in dealing with an important issue about language shows the gutter manners that you were raised in. What Sebol wants to comment about language is his business. Only a lembu like you would be too obtuse to understand it.

    - MENJ

    BalasPadam
  34. lawaklaa..ini pun nak jd isu :p

    BalasPadam
  35. Blog ni berilmu? tolonglah.

    aku ni kawan heliza, kalau nak tahu, heliza tu antara pelajar terbaik dalam kursus yang dia ambil, pendebat universiti dan tak sombong dengan orang.
    tutuplah 'post' ni.heliza dah tukar dah tu. kes selesai.

    BalasPadam
  36. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  37. Assalamualaikum.

    Saya sangat terkejut adanya page / press seperti ini. Kenapa blog HELIZA dipertikaikan sedangkan ramai lagi orang yang buat perkataan/ejaan di dalam blog mereka macam tu?

    Dan tajuknya pula boleh dikatakan suatu penghinaan, PELACURAN BAHASA OLEH HELIZA. Saya harap pihak yang terbabit boleh tutup atau remove press ni.

    Semua orang lakukan kesilapan tapi blog adalah isi hati seseorang. sukahati dia kalau dia nak buat macammana pun. itu blog dia.

    kalau lah hendak menimbulkan topik seperti ini, boleh beri contoh tapi tak perlu lah beritahu direct. macam tak ada hati dan perasaan pula.

    Ini dah menunjukkan orang yang buat topik ne dan menimbulkannya lebih cetek ilmu. pikir-pikirkanlah. hidup ni bukan untuk salahkan sesiapa atau kutuk-kutuk orang.

    kita tidak ada hak untuk bantah hak seseorang. bukannya dia kacau kita pun. dan saya tahu HELIZA seorang yang baik.

    Takkan sebab dia pakai perkataan macamtu dah menunjukkan dia tu teruk. tolong lah. saya pun tak cakap saya ni bagus.

    Saya harap kapada saudara/saudari sila jelaskan. sudahlah tambah-tambah dosa ni. Allah tengok.

    Assalamualaikum.

    BalasPadam
  38. perkataan pelacuran bahasa xsesuai digunakan...xberadab.tegur biar beradab.klu btul nak jadi peminat heliza,tegur mesti manis.bile manis.insyallah org suke n terima nasihat tu..klu org bagi manisan mesti suke..tapi klu bagi pahit.sape suka?

    BalasPadam

Google+ Hasbullah Pit