test

Selasa, 26 Februari 2008

KDNK Negara RM 504 bilion (macam kempen BN)

Saya pasti ramai yang tidak faham KDNK, ramai yang melihat KDNK sebagai "pertumbuhan KDNK" yang 5%, 6% 9%.(tonton di sini http://www.youtube.com/watch?v=lreYak-jlpA)

Sebenarnya secara ringkas KDNK adalah wang yang kerajaan perolehi setiap tahun, kalau tahun lepas dapat 100 bilion, meningkat 6%, maka tahun ini dapat 106 bilion.

Suatu ketika dulu, saya terbaca KDNK Malaysia adalah sekitar 380 bilion. selepas meningkat beberapa peratusan kecil, maka dia jadi banyak.

Tahun lepas, bila baca belanjawan (bukan bajet), KDNK Malaysia adalah RM 4++ bilion, tak ingat pula berapa nilai yang dinyatakan.

Akan tetapi Buletin Utama menyiarkan "kejayaan Malaysia" mempunyai KDNK 2008 sebanyak 504 bilion.

Mengikut ruang lingkup pemikiran penyokong UMNO/BN, mereka akan mendabik dada mengatakan merekalah yang bijak mentadbir ekonomi.


PAS boleh dapatkan RM 504 bilion? sebagai parti politik untuk mempunyai 504 bilion memanglah tak masuk akal.

Akan tetapi kalau PAS memerintah, ianya bukan HANYA 504 bilion. mungkin lebih. mungkin juga kurang, akibat penghapusan Tol dan Cukai Pintu dan lain-lain.

banyak manapun KDNK, 450 bilion atau 550 bilion, kalau tidak disalurkan ke rakyat, tiada apa yang hendak dibanggakan. Biarlah ia hanya 300 bilion, kalau pendidikan percuma.


RM 504 bilion bagi saya memang sedikit kalau nak dikira dari sudut pertumbuhan yang hanya 5-6.5 %, bayangkan kalau pertumbuhannya ikut piawai Anwar Ibrahim 7% ke atas.
kita ambil 7% lah untuk contoh pengiraan.

427*1.07*1.07*1.07 = 523.09

sepatutnya KDNK kita ialah 523 bilion bukannya 504 bilion sahaja.

Akan tetapi tahun demi tahun, hampir keseluruhan KDNK itu dibelanjakan, setiap tahun semua jabatan kerajaan terpaksa "habiskan peruntukan", tiada mekanisme yang menggalakkan penyimpanan langsung.

Itu yang bila ada krisis, kerajaan pening kepala kerana tiada "peruntukan".

Kita tiada Dana Rizab khusus untuk bencana. Kalau setiap tahun 5 bilion disimpan untuk bencana, banjir di johor dulu taklah pening sangat.

Berbalik kepada KDNK, sekiranya tahun lepas KDNK ialah 400 bilion, meningkat 5%, dan jumlah perbelanjaan tidak berubah, maka secara automatik kerajaan mempunyai lebihan wang sebanyak 20 bilion.

itu baru kalau pertumbuhan 5%, belum 7-9% kalau ikut Piawai Anwar Ibrahim.

Itupun, kerajaan belum buat ladang Kincir untuk tenaga, beberapa bilion lagi boleh dijimatkan.

KDNK meningkat setiap tahun, rizab Emas di Bank Negara tidak meningkat walau 1 tan.

Amat tidak mustahil untuk Malaysia menjadi negara berkebajikan dengan hanya menggunakan hanya pertumbuhan KDNK sahaja.

Dengan memberi pendidikan percuma, kita sebenarnya melabur untuk menjada modal insan, ya macam propaganda BN, tapi mereka tidak melakukannya, dengan modal insan yang bijak, tanpa modal komoditi negara pun kita boleh takluk dunia.

0 comments:

Catat Komen

Google+ Hasbullah Pit