test

Selasa, 15 Januari 2008

Isu kenaikan harga barang, Kementeri Kewangan tidak dipersalahkan?

Semalam (14 jan), saya pergi ke satu sesi KPDN "menerangkan" tentang isu kenaikan harga barangan.Dalam ucapan Datuk Shafie Afdal, dia begitu terperinci menceritakan tentang "subsidi" untuk menurunkan harga, penyeludupan, masalah-masalah yang dihadapi untuk menangani kenaikan harga.

Akan tetapi dia hanya bercakap tentang dunia dia, dimana dalam sistem kawalan harga sekarang, amatlah sukar untuk mengawal harga.

Akan tetapi, dia tidak sedikitpun menyalahkan kelewatan PakLah selaku menteri kewangan pertama melepaskan tambatan ringgit sebagai punca segala masalah kenaikan raga.

Susah juga, menteri kewangan adalah boss dia, kalau menteri kewangan hanya rakan sejawat dia, mungkin dia boleh "marah" kementerian kewangan.

Maka pada sesi soal jawap, saya bangkit untuk mengemukakan soal matawang yang menjadi punca segala masalah.


"Harga minyak dalam USD naik 100% dalam 5 tahun"
"Harga minyak sawit juga naik"
"Akan tetapi nilai dollar merosot berbanding euro"
"Selain dari faktor permintaan, faktor kejatuhan USD juga adalah penyumbang kenaikan harga komoditi dalam USD"

"Harga minyak dalam Euro hanya naik 50% sahaja"
"Sekiranya nilai ringgit naik, dan matawang kita mampu untuk membeli barangan tanpa subsidi, maka tak perlulah begitu susah nak mengawal barangan"
"Makanan kambing juga turut menjadi murah"
(merujuk persoalan seorang kakak yang mengadu makanan kambing mahal).

"Jadi Soalannya ialah 'Sudahkan KPDN berbincang dengan Kementerian kewangan untuk mengkaji semula tambatan ringgit"

Dengan mudahnya Datuk Shafie Afdal mengatakan "Ya, Sudah berbincang dengan
Kementerian kewangan, dan Bank Negara"

Dia sendiri mengakui dengan meningkatkan nilai matawang Ringgit, masalah boleh dikurangkan. Akan tetapi dia tidak mengatakan sebagai ialah punca bagi masalah.

Bagi saya, Datuk Shafie Afdal yang sentiasa dijadikan kambing hitam dalam krisis kenaikan harga ini, sepatutnya menekan kementerian kewangan supaya masalahnya boleh dikurangkan.

Apakan daya, Menteri Kewangan I adalah boss nya.

Bagi pendapat saya, Roadshow untuk "menerangkan" krisis kenaikan harga adalah usaha sia-sia. Rakyat hanya perlukan keputusan, rakyat mahu barangan semuanya ada dan mampu dibeli. Rakyat tak peru tahu apa masalah KPDN.

Memang kalau mengikut sistem sedia ada, KPDN akan menjadi mangsa keada kesilapan kementerian kewangan. Mengapa perlu KPDN menerangkan masalah KPDN disebabkan oleh kesalahan kementerian kewangan tanpa memaklumkan bahawa ianya salah kementerian kewangan?

Akhir kata, Takkan kumaafkan kesalahan PakLah lambat melepaskan tambatan Ringgit

0 comments:

Catat Komen

Google+ Hasbullah Pit