test

Khamis, 5 Julai 2007

Minyak di NIgeria

Kenapa aku terpanggil untuk menulis tentang topik ini? Aku pun tak tahu.

Seringkali kedengaran di berita "crude", harga minyak dunia, NYMEX, selalu naik kerana faktor nigeria. Beberapa bulan sekali, ada sahaja fasiliti minyak di Nigeria diserang "Pengganas".

Lihatlah kronologi ini, Ada sahaja serangan dilakukan, dan ketika itu, serangan itu dijadikan alasan harga minyak dunia naik. Pengguna di Malaysia hanya tau faktor "Pak Lah" sahaja.

Selalunya harga minyak naik, atas sebab Nigeria, selain itu, ia naik/turun atas sebab inventori minyak yang ada di Amerika Syarikat. Jika berlaku peperangan, maka ia akan naik, bila hampir musim sejuk, ia akan naik. Bila selepas mesyuarat OPEC, dia akan naik/turun bergantung pada hasil mesyuarat samada nak tingkatkan pengeluaran atau tidak.

ATAU mungkin semua di atas adalah konspirasi ?

Hampir semua faktor di atas, adalah disebabkan oleh manusia.

Kita berbalik kepada Nigeria, Kenapa sesuatu serangan yang dilakukan oleh beberapa orang di Nigeria menyebabkan satu dunia mengalami 'kenaikan'. Adakah ia benar-benar berlaku? Kenapa militan itu sering serang? Apa motif serangan? Apa yang militan itu mahu?

Saya sendiri belum jumpa laman web, yang mengatakan apa yang militan itu mahu, yang ditulis oleh pihak itu sendiri. Adakah mereka seperti orang acheh yang ingin merdeka?

Kalau serangan fasiliti minyak di Acheh, itu mungkin disebabkan oleh ketidakpuashatian GAM yang tak suka mereka dijajah Indonesia.

Apa yang militan itu mahu?
Kenapa Nigeria masih miskin walaupun ada minyak? Rasanya memang patut militan serang kalau sebab itu. Itu hal negara orang. Tetapi sebagai rakyat malaysia saya memahami bahawa kalau kita ingin menguasai dunia, kita mesti mencampuri hal negara orang.

Saya pernah terjumpa 1 buku yang menceritakan hal minyak dunia, buku itu dijumpai di kedai buku di KLIA. Tetapi oleh kerana saya sudah beli buku 'chasing cool' maka saya tak beli buku tu.

Nasib menyebelahi saya apabila saya dah jumpa token parking KLIA yang hilang sebelum ini. Maka saya boleh tuntut semuala RM 50 dan gunakan untuk membeli buku mengenai politik minyak dunia itu. Mana nak cari masa untuk baca buku?

0 comments:

Catat Komen

Google+ Hasbullah Pit