test

Isnin, 4 Jun 2007

SMS data

Arahan Ringkas:

SMS 4 amaun ke 1 nombor telefon setiap hari dalam format yang ditetapkan.


Memang mudah, kalau kasi templat sms pada RNK dan dia SMS kepada saya & saya forward.


Akan tetapi, oleh kerana mindaku ini yang sering mengkomplikasikan keadaan supaya ia boleh diringkaskan, maka ia memeningkan kepala juga.

Terdapat beberapa masalah yang amat kecil. Iaitu tak berapa efisyen kerana data yang sama :-

1. Ditulis pada buku log
2. Dimasukkan kedalam komputer untuk Sistem_itu
3. Dimasukkan ke komputer sendiri untuk kemasukkan data harian
4. Dimasukkan kedalam telefon sebagai sms.

memang kalau nak kira, ita just boleh suruh budak buat semua tu & goyang kaki.
tapi bilamana ada duplication of work, maka ia menjadi tak efisyen walaupun minimal & maka tak boleh menguasai dunia. Organisasi tak boleh jadi macam toyota.

Macam macam kaedah bermain diminda ini, melampau2 pun ada.
sampai dah membayangkan nak kena ada program jaya MIDP 2.0 untuk sms data dan kemudian bluetooth ke komputer.

Akhir sekali terfikir cara mudah, gunakan sahaja kaedah no.3, masukkan ke dalam komputer. Tak perlu templat untuk SMS.

Ubahsuai fail excel sedia ada supaya satu tab yang menyenaraikan data-data yang diperlukan sahaja, ikut format yang diminta.
jadi kalau 1 bulan, ada 30 baris sms yang sedia untuk ditepekkan.

lepas itu ada dua pilihan, SMS menggunakan callwave, atau SMS guna perisian telefon bimbit.
tepek sahaja output SMS itu.

viola.

0 comments:

Catat Komen

Google+ Hasbullah Pit