test

Jumaat, 20 April 2007

Anak sepupu aku hilang (update: dah jumpa)Anak perempuan 6 hari tak pulang
Oleh Mohamad Yatim Latip
mylatip@hmetro.com.my

Kali terakhir dilihat bapa Sabtu lalu sebelum dihantar ke sekolah

JASIN MERLIMAU: Sebuah keluarga dari Jalan Bendang 1, Simpang Sempang , Merlimau, di sini, bimbang dengan keselamatan anak perempuan mereka, Siti Aminah Aziz, 14, yang hilang dari sekolah dan tidak pulang ke rumah sejak enam hari lalu.

Menurut bapa pelajar Tingkatan Dua, Sekolah Menengah Dang Anum, Merlimau itu, Aziz Tandang, 60, kali terakhir dia melihat anak gadisnya itu adalah pada Sabtu lalu sebelum dia menghantarnya ke sekolah kira-kira jam 8.50 pagi untuk menghadiri kelas tambahan.

Dia menghantar Siti Aminah kira-kira setengah jam selepas menghantar anak lelakinya, Mohd Firdaus yang menuntut di Tingkatan Lima sekolah yang sama.

“Ketika itu anak saya hanya memakai seluar sukan dan berbaju-T lengan panjang yang biasa dipakai untuk bersukan dan turut membawa bersama sebuah beg galas berwarna hitam.

“Selepas menghantarnya, saya pun pulang ke rumah. Bagaimanapun, kira-kira jam 1 tengah hari, Mohd Firdaus pulang dari sekolah dan saya bertanya sama ada ternampak Siti Aminah atau tidak tetapi anak saya itu memaklumkan adiknya itu sudah pulang lebih awal,” katanya ketika ditemui di rumahnya semalam.

Aziz berkata, susulan itu, dia menjangkakan anak gadisnya itu akan pulang lewat sedikit dari biasa.

Katanya, anaknya itu ada menelefon rumah kira-kira jam 4.30 petang hari sama dan bercakap dengan kakaknya, Anis Azlah, 30, serta memaklumkan tidak pulang ke rumah pada hari berkenaan sebaliknya mahu menemankan rakannya.

Menurutnya, sebaik ditanya di mana dia berada, Siti Aminah terus memutuskan talian.

Dia berkata, apabila anaknya itu masih tidak pulang ke rumah hingga petang Isnin lalu, dia pergi ke rumah beberapa rakan sekolah Siti Aminah yang dikenali untuk bertanya mengenai anaknya.

“Antara beberapa rakannya yang ditanya, cuma seorang rakannya yang tinggal di kawasan Merlimau memberitahu Siti Aminah ada berjumpanya kira-kira jam 10 pagi, Sabtu lalu dan meminta duit RM2.50 dengan alasan hendak ke bandar Melaka,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, dia membuat laporan polis di Balai Polis Merlimau dan turut memaklumkan kehilangan anaknya itu kepada pihak sekolah.

Aziz berkata, anaknya itu tidak mempunyai masalah dengan keluarga.

Sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai remaja berkenaan boleh menghubungi keluarga terbabit di talian 06-2635859 atau 012-9426948.

0 comments:

Catat Komen

Google+ Hasbullah Pit