Cari Posting Blog/Google+ Terdahulu...
contoh: 'inflasi' 'emas' 'neelofa'
Klik sini untuk Carian Google+ sahaja

Pengkomen terkini ...




Profil Google+ atau Profil Blogger?

Hari ini ada kepelikan berlaku, entah macam mana pofil untuk update emas, sudah jadi kepada profil blogger. Tapi masih ada opsyen untuk kembali ke Google+ .

Yang itu memang memerlukan profil sebagai google+ sebab nak orang turut follow di Google+.

Tapi untuk profil peribadi, kalau profil blogger rasanya lebih sesuai kalau kita selalu komen blog orang.
Kalau kita guna profil Google+ , orang tak jumpa blog kita. boleh jumpa tapi kena cari di ruangan "About".

Yang profil emas tu memang jarang untuk guna untuk komen blog orang, so biarlah dia Google+.

Pening juga nak putuskan mana satu OK,
Kalau di Profile Google+ saya ada terpampang pautan besar2 ke blog, mudahlah sedikit.

Cuma, kalau guna profil blogger, kena share secara manual setiap kali pos blog.




PAS Keluar Pakatan Rakyat, Mod PSM.

Melihat akan senario politik sekarang, secara peribadi, saya merasakan ada baiknya PAS keluar Pakatan Rakyat.

Banyak sangat cerita kononnya nak keluar, kemudian ada ungkapan "Perkukuhkan Pakatan Rakyat".
Pusing-pusing macam itu sahaja.

Saya bukan benci DAP atau PKR, Tetapi merasakan perlu untuk PAS keluar buat masa sekarang.

Alasan untuk kekal biasanya guna "ruang dakwah yang luas".

Bila wujud Pakatan Rakyat, maka yang paling suka ialah peminat sistem 2 parti.

Masalah yang timbul daripada Sistem 2 parti adalah seolah-olah memisahkan semua benda kepada 2.

Jadi itu tidak elok. Seolah-olah negara terpisah pada 2, walhal tidak.

Jadi PAS perlu keluar Pakatan Rakyat secara elok, supaya ruang dakwah masih ada.

Masih berkawan tetapi tidak dalam Pakatan Rakyat.

Sebagaimana sebelum 2008, kerajaan masih boleh dibentuk tanpa membentuk Pakatan Rakyat.

Bagaimana itu?

PSM pun tidak berada dalam Pakatan Rakyat, tetapi masih berkawan dengan PAS DAP PKR.
Tak ada masalah.

Tak ada pula dengar cerita dalam PSM nak keluar Pakatan atau nak masuk Pakatan.

Jadi kalau PAS berada dalam mod PSM sekarang ini,

Jadi apabila PAS keluar daripada Pakatan Rakyat, maka banyak benda boleh dibangunkan.
PAS perlu belajar bergaul dengan bukan Melayu tanpa 'sub' pada DAP/PKR.

Manakala DAP pun sama kena belajar rapat dengan orang Melayu tanpa PAS.

Manakala PKR, yang dari awal penubuhannya berkawan dengan PAS, kena belajar bersendiri di kawasan luar Bandar.




Emel/Whatsapp : Remember, you’re a router - EricSchmidt

Saya terbaca artikel yang dipetik daripada buku HowGoogleWorks. , tentang bagaimana nak mengurus emel  oleh EricSchmidt.

Nampak macam lebih kurang berkait sedikit dengan
OK Google, sambung menaip..


Perkana no 3

When you open a new message, you have a few options: Read enough of it to realize that you don’t need to read it, read it and act right away, read it and act later, or read it later (worth reading but not urgent and too long to read at the moment). Choose among these options right away, with a strong bias toward the first two. Remember the old OHIO acronym: Only Hold It Once. If you read the note and know what needs doing, do it right away. Otherwise you are dooming yourself to rereading it, which is 100 percent wasted time.

If you do this well, then your inbox becomes a to‑do list of only the complex issues, things that require deeper thought (label these emails “take action,” or in Gmail mark them as starred), with a few “to read” items that you can take care of later.

Emel memang biasanya digunakan untuk ornag bekerja, jadi perlu ada pengurusan emel. Walaupun tak bekerja secara rasmi menggunakan emel, ada juga kerja bukan komersil.

Biasanya kita tak bersihkan inbox kita isih ikut mana yang patut.
Kita biarkan sahaja inbox penuh.

Jadi kita boleh asingkan perkara "panjang, tetapi menarik untuk dibaca, di satu tempat. Malam nanti duduk duduk boleh baca. Mana yang melibatkan pekerjaan, kena baca segera, balas segera.

Tetapi perkara sebegitu tak boleh digunakan di Whatsapp terutama Group.
Kita tak boleh nak asingkan ikut "nak baca kemudian", Sudah bercampur aduk dengan maklumat merepek.

Adakalanya posting whatsapp itu informatif tapi bukan nak kena baca segera sebab waktu bekerja.
Memang whatsapp untuk bekerja tak sesuai, melainkan semua ahli group memang tulis pendek-pendek dan benda penting.

Butang "Read Later" pun tak ada dalam Whatsapp.

Satu perkara menarik lagi ialah saranan.

5. Remember, you’re a router. When you get a note with useful information, consider who else would find it useful. At the end of the day, make a mental pass through the mail you received and ask yourself, “What should I have forwarded but didn’t?”

Memang kena batang hidung kaki forward,
Tak kiralah forawrd whatsapp, emel, sms, atau media sosial.

Biasanya orang suka forward bila ada kaundungan 'touching', rasa macam nak kena forward juga, bila hati tersentuh. Hati tersentuh tu umum. Adakalanya forward bila sedih, bila simpatu, bila terlalu suka, bila racist, bila menyampah, bila rasa takut orang termakan babi.

Zaman orang baru guna internet zaman mobile ini, memang kita banyak lihat, emel 90an kini diforward dalam bentuk whatsapp.

Gelaran untuk kaki forward adalah "Router" rupanya :)














Budaya Berparti yang perlu ditolak semua orang.


Sejak beberapa tahun kebelakangan, budaya berparti sudah banyak meresap ke dalam Masyarakat.

Ianya lebih kurang macam budaya berkonsert, tetapi hampir serupa tetapi tak sama.

Konsert, biasanya kita tahu siapa penghiburnya.

Konsert Metalicca, itu ini.
Ada juga agenda berparti diserapkan dalam konsert, tetapi agenda utama adalah muzik.

Tapi kini, budaya berparti tidak perlukan penyanyi popular.
Hanya perlukan muzik yang rentak menari sikit, arak, dadah, apa-apa yang mengkhayalkan.

Ketum saya tak pasti, kena tanya Rafizi dulu.

Ianya masalah sejagat, bukan hanya masalah nak elakkan umat islam daripada terjebak dengan benda-benda sebegitu.

Di Negara barat budaya berparti, biasanya antara rumah ke rumah.
Hari ini, rumah sipolan ada parti, 'line clear' ibu bapa tak ada.

Macam biasa, manusia yang tak cukup jati diri akan terikut barat. GST pun nak ikut barat, CGT pun nak ikut barat. PAS ikut Rafizi yang ikut barat.

Selalunya, bila membicarakan masalah sosial melibatkan bukan islam, Ramai yang kata "Biarlah , itu untuk bukan Islam".

Tetapi saya bukan begitu, Saya ingin menyeru kepada semua orang supaya menolak budaya berparti.
Kerana ia memudaratkan, membuang masa dan merosakkan manusia.

Dalam pengetahuan saya, tak ada agama yang mewajibkan berparti.

Jadi alasan agama tidak boleh digunakan untuk membiarkan ianya berleluasa.

Agama-agama biasanya ada perayaan. Tetapi ianya tak semestinya dilakukan dalam bentuk berparti.


Menyelamatkan Jawatan Presiden PAS

Di Palestin, Matlamat utama gerakan islam adalah nak bebaskan Palestin, lawan Israel.

Di Malaysia agak pelik sikit, Dulunya fokus untuk melawan UMNO, tapi kini Gerakan Islam fokusnya ialah nak menyelamatkan jawatan Presiden.

Maka, seluruh sumber yang ada  digunakan untuk menyelamatkan jawatan presiden.

Masalah rakyat boleh dilupakan dahulu, sebab fokus utama ialah nak menyelamatkan jawatan presiden.

Jawatan Presiden tu penting.

Bayangkan kalau tak ada jawatan presiden, Organisasi dipimpian oleh Timbalan presiden.
Mana ada organisasi dipimpin timbalan.

Zaman Dr Burhanuddin dulu, tak perlu nak selamatkan jawatan presiden sebab jawatan presiden belum wujud. Yang ada YDP sahaja.





Akaun Facebook saya dah hidup semula

Akaun Facebook saya dah hidup semula.

Tergerak untuk cuba lagi sekali, maka saya cuba, dulu selepas capcha dia keluar ralat.
Tapi kini tak keluar ralat, tetapi dia minta verify muka orang.

Masalahnya orang suka tag nama orang pada poster dan sebagainya, jadi agak mencabar.
Mujur ada gambar Yuzi, Farizal, dan Dani yang boleh saya kenal pasti.

Maka hiduplah balik Facebook saya.

Tapi saya belum pos apa-apa lagi, sebab pos ke Facebook menyebabkan candu pada Facebook.
Jadi saya tulis bloglah.

Dapatlah baca sikit-sikit, approve sikit posting "Warga Merlimau".

Dan, terus bayar hutang.





Selepas bercerai dengan Facebook Ads, dulu saya ada iklan sikit, yang itu belum bayar.
Nak bayar tak boleh log in.

Apa yang menarik dalam Facebook?
Ada macam-macam, tetapi itu semua mengganggu masa kita.

Kalau kita komen nanti dia berjangkit.

Kalau kita pos, kejap-kejap nak check siapa sudah like.

Jadi saya kena kawal diri saya baik-baik supaya tak buang masa sangat dengan facebook.
Kalau sudah baca penulisan saya dulu,

Mengurus apa hendak dibaca supaya tidak dikawal orang lain

Maka, saya perlu urus betul-betul.

Selama saya diluar Facebook, banyak maklumat saya dapat, sebab tak leka dengan posting-posting orang, atau posting popular yang buang masa.

Risau juga, masa produktif tanpa Facebook ini berakhir.

Jadi, saya akan senaraikan profil-profil penulis pos di Facebook yang saya suka, supaya saya hanya perlu guna masa beberapa minit sahaja sehari untuk Facebook.


Semasa ketiadaan Akaun Facebook saya itu, akaun facebook saya yang sudah lupa password pula "naik" di Google Search. Harap lepas ini Google turunkan yang itu. Gantikan dengan yang sebenar

Facebook Hasbullah Bin Pit





p/s: Saya adaletak ikon ini , kalau-kalau blogger nak follow blog ini.




Dum Dam Dum Dam Harga Getah , Najib fikirNak kawal sahaja

Saya terjumpa 1 komen menarik tentang getah.





Komen itu daripada artikel Sinar Harian.
Bajet 2015 beri sinar baharu buat penoreh getah
Macam biasalah, Najib yang kemaruk kawalan harga akan kasi penyelesaian ala-ala kawalan harga juga. Ada yang nak kawal kasi rendah, ada nak kawal kasi tinggi.

Najib mengumumkan Lembaga Getah Malaysia (LGM) akan memperuntukkan RM100 juta untuk melaksanakan mekanisme kawal selia harga di peringkat ladang, bertujuan untuk melindungi pekebun kecil daripada mengalami kerugian terutamanya sewaktu harga pasaran dunia lebih rendah daripada harga minimum yang ditetapkan.


Masalah harga getah ini, satu masalah yang pelik. Di mana seolah-olah tidak wujud demand supply tehadap getah. Entah mana silapnya.

Jadi, idea yang terlintas bagi kebanyakan orang adalah "kawalan harga" , "nak kerajaan naikkan" , atau subsidi.

Pelik juga mekanisme Najib, kalau benar ianya dipinjamkan pada koperasi dan berharap akan beli getah harga tinggi drpd penoreh. 

Kalau stok sudah banyak, koperasi nak jual kemana? atas harga mana satu?
Mungkin koperasi itu besar sehingga boleh demand harga tinggi dari kilang.

Apa yang saya perhatikan dari dulu, cuba juga mencari idea untuk penoreh getah. Yang nampak adalah penoreh getah seolah-oleh tidak wujud dalam demand supply harga getah.

Penoreh akan terus menoreh walaupun tak dapat banyak pendapatan. Kalau tak menoreh, terus tak dapat.
Penoreh tiada keupayaan untuk, toreh dan simpan dulu dan cari harga tinggi.

Jadi ada loop hole di situ.
Kilang tahu, bekalan sentiasa ada.

Selalu juga dengar "Kilang Getah" tapi saya tak tahu mana satu yang dimaksudkan dengan kilang getah. Ada 1 sahaja atau ada banyak?

Atau ada banyak kilang yang membentuk kartel?

Jadi apa penyelesaiannya? 
Penyelesaianya saya pun tak tau, tetapi halu tuju adalah jelas, mewujudkan kuasa demand supply pada penoreh getah.

Mungkin perlu ada bursa getah tempatan, yang mana penoreh sendiri boleh ask price di bursa tersebut. Zaman Android ini, lebih mudah dilaksanakan.
Hairan juga, getah banyak di Malaysia, tetapi Bursa yang ada di Jepun.








Sudah Komen? terus skrol bawah

Teruskan membaca... Posting Google+ saya


Lihat gambar yang dimuat naik di Google+/Picasa Saya





Follow Google+ Hasbullah Pit seperti mereka, Ada yang dah jadi Exco ..

Teruskan membaca twit saya..





Follow Twitter @HasbullahPit seperti tokoh-tokoh berikut..



Nak follow lagi?


Follow Blog ini


boleh subscribe


...dan follow