test


Pengkomen terkini ...


Sabtu, 22 November 2014

BN Akhirnya Mengaku Tak Mampu Kawal Harga Minyak

Akhirnya diumumkan bahawa Kerajaan menghapuskan kawalan harga terhadap RON 95 dan menjadikan "Managed Float" atau Apungan Terurus.

Ianya belum 100% diapungkan, tetapi dia ikut lebih kurang harga sebenar.

Maka tumbanglah rejim kawalan harga, yang dahulunya menyangka boleh mengambil tugas Allah dalam menentukan harga, namun pasti gagal.

Sistem kawalan harga BN ini telah banyak menimbulkan banyak masalah.

Masalah gula "tiada" bekalan, masalah minyak masak "tiada" bekalan walaupun negara kita adalah pengeluar sawit terbesar dunia.

Ingat lagikah masalah disel  dikuotakan sehingga lori-lori besar keluar lebuhraya untuk beratur beli disel.

Kemudian disebabkan kuota juga, Stesen minyak bergilir-gilir kehabisan bekalan,
walaupun dalam perut bumi ada banyak lagi minyak.

Tidak dilupai masalah penyeludupan yang berpunca daripada perbezaan harga yang ketara.
Siap ada buat paip untuk terus salur ke Thailand.

Itulah hasil daripada manusia yang nak cuba kawal harga.

Disalahkan pula penguatkuasaan, walhal punca tidak ditangani.

Daripada situ, muncul pula rasuah, yang mana SPRM pula terpaksa campur tangan.

Manusia oh Manusia....

Kalau rasa tak mampu nak turunkan hujan, jangan beranganlah nak kawal harga, kelak akan tersontot jua.

Masih ingat gambar ini? "Harga barang Ketentuan Allah" sering dikaitkan dengan gambar ini.





Sekarang, saya pun nak selfie macam dia....




Ingat, Harga Barang Ketentuan Allah, Manusia jangan cuba nak kawal harga.
Melainkan kalau sudah boleh turunkan hujan.



Tips Berguru pasal emas

Aku kagum kesungguhan seseorang untuk travel jauh untuk berguru.
lebih kurang macam apa yang aku selalu buat.

Tapi cuma ada kalanya rentak tak kena sikit.
Biasanya dengan guru, kita tak boleh terus nak jadi macam dia. Sebab dalam perniagaan, ada trade secret. Yang itu kita akan dapat kalau dah jadi anak murid kesayangan.

Jadi, nak berguru pun ada skill dia, kena jaga hati guru, kalau dia ada jual sesuatu, beli sikit dari dia, selepas tu tanya lagi, lepas tu beli lagi.

Biasanya Guru tak kedekut pada anak murid dia yang kasi keuntungan secara berterusan.

Lagi 1, kena pilih bab betul2 , kalau terlompat bab yang nak potong jalan dia, memang tak masuk gear. Jadi kena tanya guru tu, macam mana nak mula. Dia boleh kasi intro dari mula.

Tapi kalau tanya aku, mana nak mula, kena mula dengan saving dulu. lebihan saving baru boleh main.

Tapi macam aku, sentiasa tak cukup emas, so aku tak join mana2 program

Ciri utama emas adalah security. Bila ekonomi runtuh kita ada emas.
Bila kena serang, kita boleh bawah emas ke Indonesia untuk beli senjata. Bila hiperinflasi, kita selamat.

Dalam dunia emas, ada 2 jenis orang.
1. yang nak profit dia ending dgn emas
2. yang nak profit fiat

Kena decide dulu, nak suka emas atau suka fiat.
Kalau suka emas jangan ambil risk dulu untuk program.
Kalau nak untung bulan2 , orang program memang suka. Tapi ciri utama emas tu dah tak ada, sebab aset di tangan orang.

Khamis, 13 November 2014

Sedih tawa Router , Kaki Forward Whatsapp

Aku tak tahu lah nak sedih kah
nak ketawa kah
nak senyum kah.

Zaman banyak pengguna baru internet mobile kadang-kadang mencuit hati.
cuma bahagian hati mana yang dicuit pun tak pasti.. bahagian ketawa atau bahagian sedih atau bahagian mana lagi?

Al kisah, kaki forward whatsapp, atau dikenali "router" masing-masing mendakwa mereka dahulu yang forward sesuatu perkara.

Kalau berebut mengaku lebih awal forward benda sahih, itu tak mengapa.
Tapi ini mengaku lebih awal forward benda tak sahih.

Dalam dunia Melayu, ada banyak hoax Melayu, pengkaji hoax antarabangsa belum dapat menkaji hoax melayu.

Ada macam-macam jenis, layankan sahajalah.
Dunia internet yang baru bagi mereka.

Ada hoax suruh forward whatsapp, kononnya nanti kena caj kalau tak forward.
lebih kurang macam modus operandi hoax dulu-dulu.

Baru baru ini, ada dapat orang forward whatsapp , kononnya Google akan remove apps yang dia promosi daripada playstore kalau tak dapat 50k download. hmmm

Aku tengok, Apps 20012 yang tak sampai 50k download, masih ada lagi...



Rabu, 12 November 2014

Perniagaan DalamTalian , Shopping Cart atau tidak?

Sememangnya Shopping cart membantu dalam perniagaan dalam talian.

Tetapi rakyat Malaysia masih lagi belum biasa dengan shopping cart.

Saya dulu pun pernah terfikir untuk ada laman web shopping cart, namun emas ada susah sikit, atas 2 sebab.

1. pelanggan jenis suka tanya.
2. Harga berubah.

Jadi maka sering saya tangguh untuk buat shopping cart.

Pelanggan suka guna cara yang mereka suka guna.
Mungkin ada yang memang suka shopping cart, tetapi kalau tiada opsyen itu,
saluran komunikasi biasa boleh digunakan.
Whatsapp/Telegram/ SMS/ wechat/ Fb mesegger.

Rakyat Malaysia ada juga yang melepak di laman seperti mudah dan lelong.
Maka jenis macam itu, dia kekal dengan cara mereka.

Yang di dalam media sosial pun lebih gemar untuk kekal dengan cara mereka bersosial dan membeli belah.

Budaya berjual beli di Instagram memang giat berlangsung, urus niaga berlaku tanpa shopping cart.
Begitu juga di Facebook (page atau group atau profil). Mereka suka 'pm'.

Walaupun sepatutnya pembeli yang patut pm pada penjual, tetapi pembeli pula yang minta di pm.

Adakalanya, orang balas macam ini.





Kalau ada laman web profesional, siap shopping cart, ianya tak menyelesaikan semua masalah.
Bukan 1 ubat ajaib, boleh datangkan jualan.

Pendedahan adalah satu perkara penting. Berapa ramai orang nampak produk itu.
Berapa ramai orang tergiur dengan produk itu, berapa ramai menganggap anda jenama pilihan utama.

Ada yang mengiklan sana sini, sampai berlaku spam.
Ada yang beriklan di agensi pengiklanan Fb Ads/ Adwords  dll.

Kalau pendedahan tinggi, tak ada shopping cart pun tak mengapa.
Berbanding Ada shopping cart tetapi tiada pengunjung.

Saya memilih untuk mempunyai catalog sahaja tanpa ada shopping cart.

Tanpa shopping cart pun boleh buat remarketing macam lazada.

Selepas tengok periuk nasi, nanti periuk nasi itu ikut sahaja kemana anda pergi.
Masuk malaysiakini nampak periuk nasi, masuk sinar harian nampak periuk nasi, sampai selepas beli periuk nasi pun nampak periuk nasi itu juga.

Mungkin juga saya akan perlukan shopping cart, tetapi mungkin yang boleh orang lain tumpang berniaga sekali.








Ahad, 9 November 2014

Guna Komputer Berdiri , Berjalan , Bertenggek

Sudah banyak kali dengar, manusia tidak sesuai untuk duduk lama.
Tetapi untuk pengguna komputer, memang selalunya menggunakan komputer secara duduk.

Jadi timbul masalah kesihatan pada pengguna.




Kalau zaman dahulu, penggunaan komputer dalam tempoh masa panjang sering dikaitkan dengan 'rosak mata'.

Tetapi yang sebenarnya merosakkan struktur tubuh, sebab duduk lama.

Begitu juga pekerja pejabat yang sering duduk buat kerja.
Ada yang kerap duduk dan bangun, tetapi ada juga yang terlalu banyak duduk.

Beberapa bulan lalu Linus Torvalds, menunjukkan video workplacenya dimana dia menggunakan komputer secara berjalan.


Memang bagi saya, saya lebih sesuai berjalan daripada berdiri.
Kalau berdiri cepat letih, tapi berjalan lambat lenguh.

Jadi nak ubah suai Treadmill supaya boleh letak komputer agak sukar, tetapi misi akan diteruskan juga, cuma sementara ini saya gunakan komputer secara berdiri.


Daripada mana dapat "meja" ini?

Sebenarnya ianya bukan meja, Ianya tempat tukar lampin bayi, cuma bahagian atas dipasang secara terbalik.

Boleh dilihat di sini.
Papan besar itu sebenarnya boleh diturunkan, untuk dijadikan meja menulis untuk kanak-kanak.

'Meja berdiri' saya itu, sebenarnya boleh digunakan sebagai rostrum, penceramah zaman sekarangkan banyak guna laptop, jadi memng sesuai... :)


Yang sebenarnya, meja untuk kegunaan berdiri boleh juga digunakan untuk duduk, tetapi kena ada 'bar stool' yang 72cm.

Jadi kalau penat berdiri, masih boleh duduk.

Tetapi kalau meja duduk, tak boleh digunakan secara berdiri.

Banyak pula saya tulis, inilah hasil daripada meja berdiri, banyak oksigen sampai ke otak berbanding duduk.

Oh ya, bab 'bertenggek' itu, adalah gaya saya guna komputer dulu-dulu.
Kalau guna kerusi kayu betul, bertenggek di atas kerusi itu dan guna komputer.
Gambar saya 'bertenggek' di depan komputer rasanya tiada, ilustrasi pun tiada, jadi pandai-pandailah bayangkan macam mana 'bertenggek' didepan komputer.



Jumaat, 7 November 2014

Gosip itu datang sendiri pada kita

Tak kala rakyat dalam kesempitan, tak lama lagi nak GST, banyak persiapan nak dibuat, samada nak lawan pun kena persiapan, nak kutip pun kena persiapan.

Masa itulah banyak gosip muncul sendiri kepada kita.

Gosip emas cerita sontot
Gosip politik pun cerita sontot, cuma lebih terperinci, bluekkkk.

Tiba-tiba ada gosip syiah, semua cerita-cerita syiah timbul.

Dalam group Badminton , ada pula gosip pelajar kantoi meniru guna Samsung Gear.
wah canggih.

Namun, nasib baik kepada otak ini masih boleh fokus apa nak dibuat, makan tumpuan masih kepada yang sepatutnya.

Memang kita ini nak kena kurangkan masa Whatsapp.

eh, GST pun ada gosip,
Sekarang sudah menular kisah penipuan pengiraan kononnya servis harga aircond cukainya dikira jadi lebih kurang 50%.

Aduh...
Lawan GST dengan fakta, bukan dengan penipuan pengiraan.
Yang termakan sentimen anti GST, bukan main suka forward, bila ditegur buat biasa sahaja.

Mungkin sampai sekarang dia ingat pengiraan itu betul agaknya.

Nak korek ilmu GST, ada banyak cara, yang percuma pun ada, tanya sahaja siapa yang tahu.
Yang berbayar pun ada.

Dengar cerita, ada orang coaching GST, sampai kena bayar RM 750... huhuhu



Khamis, 6 November 2014

Siapa yang bertanggung jawap untuk promosi kursus IPTA?

Sejak akhir akhir ini, memang selalu nampak orang foward di Whatsapp tentang kursus IPTA yang ditawarkan.

Kemudian, selalu juga, orang Kolej Komuniti promosi di Kumpulan-kumpulan Facebook.

Timbul juga persoalan daripada kawan lama...



Memang agak pelik, apabila zaman serba canggih, Kaedah promosi adalah lebih kurang macam iklan orang jual barang di Facebook tanpa peruntukan.

Yang anehnya, promosi sebegitu sering tak diberikan pautan laman web, supaya orang boleh rujuk untuk promosi akan datang.

Adakah memang tak wujud peruntukan untuk promosikan kursus nak ditawarkan?

Atau mungkin perlu ada satu portal khas dimana IPTA perlu hantar maklumat kursus untuk dipromosikan secara sistematik?






Google+ Hasbullah Pit