Hasbullah Bin Pit Google+

GST ... Rakyat tak perlu tunggu Pakatan Rakyat lagi .. Mari fikir perisian

Akta CBP/GST telahpun diluluskan pada April yang lalu, telah diwartakan pada jun 2014.

Rakyat yang sebelum ni berharap, pada pakatan rakyat untuk mengagalkan Akta CBT/GST, sebagai mana dahulu Pakatan Rakyat berjaya mengengekang kenaikan harga minyak.

Tapi bab GST tidak bersungguh-sungguh.

Agak pelik juga, GST telah diketahui seawal 2013, dibentangkan di Parlimen pada April, tetapi merancang demo besar besaran pada 1 Mei.

Atas sebab apa nak tangguh demo sehingga selepas lulus, saya pun tak tahu.

Adakah sebab nak sekalikan dengan penyokong sosialis nak sambut Hari pekerja?
Atau terpengaruh dengan Sosialis?

Adakah Pekerja sahaja yang kena GST?

Para peniaga kalau masih lagi menunggu Pakatan Rakyat berjaya hapuskan GST, maka banyak keputusan perniagaan (business decission) tak dapat dibuat.

Masa berlalu.

Ketika rakyat baru sedar nak bantah GST, Ruang berita ditukar ke cerita "Langkah Kajang" dan kemudiannya "Sinetron MB Selangor". Satu langkah yang dibuat oleh penyokong GST bernama Anwar Ibrahim, untuk menjatuhkan penyokong GST bernama Khalid Ibrahim.

Rakyat kena tunggu sampai episod ke berapa? Ada sahaja watak baru masuk dalam Sinetron.



Peniaga yang berada di sempadan 500k jualan setahun, masih berkira-kira samada nak daftar atau tidak.
Apa pro dan kontranya.

Ada juga yang belum mula fikir untuk buat keputusan.

Peniaga yang sudah layak, pun ada nak buat keputusan.
Memang kena daftar, samada nak tangguhkan daftar atau tidak. Atau nak tunggu pakatan Rakyat juga?

Ada garismasa yang telah berlalu.
Pendaftaran untuk jadi pembekal perisian sah yang dilulus GST berakhir hari ini.
Eh, semalam. (29 Ogos 2014).

Masih lagi boleh bangunkan perisian, tetapi perisian itu tidak sah untuk digunakan dengan baucher SME corp, dapat 1k.

Jadi kalau kita nak buat perisian murah dengan niat nak bantu peniaga, maka sudah terlambat.
Tapi kalau nak buat untuk kasi percuma/libre/terbuka , masih boleh lagi.

Banyak maklumat yang peniaga belum tahu.

Saya sendiri yang ikuti GST pun ada juga yang belum tahu rupanya, sehinggalah terduduk dalam seminar.

Pembekal perisian sah, sudah faks iklan mereka, dengan menakut-nakutkan tentang penalti kalau salah kira.

Peniaga nak kena buat keputusan untuk beli perisian atau tidak.
Mana yang sudah ada POS/Inventori pun kena buat keputusan juga.

Kalau POS dibuat oleh syarikat XYZ, tapi tiada kemaskini untuk GST, maka dia kena fikirkan penyelesaian.

Adakah perlu tukar keseluruhan sistem untuk patuh(comply) GST?

Ada juga syarikat yang POS dibuat oleh syarikat lain, tapi tengah pilih perisian baru yang  pauh GST, konon-kononnya boleh sambung dengan POS/Inventori itu.

Adakah perlu untuk ada perisian patuh GST, untuk patuh Akta CBT/GST .

Persoalan ini bermain di kepala saya malam tadi.
(maksudnya sudah 2 malam saya fikir perisian GST).

Kalau diikutkan saranan pegawai SME Corp, dia memang suruh cari perisian, sebab kerja dia nak kasi 1k pada yang beli perisian 'sah'.

Bila diteliti semula.
Sebenarnya, tidaklah diwajibkan untuk beli perisian sah.

Maklumat daripada pautan di bawah, telah menunjukkan apa keperluan teknikal yang diperlukan kastam.

http://gst.customs.gov.my/ms/rg/SiteAssets/accounting_software/GUIDE%20ON%20accounting%20software%20as%2013032014%20Final%20G5%20Treatment.pdf

Agak pening juga kalau nak fahamkan.
Dipendekkan cerita, Kastam hanya nak format fail "GST Audit File"

Itupun sebenarnya GST Audit File tidak ada dalam Akta.

Bab akta CBT/GST ini, kena cari peguam yang mahir akta CBT/GST ,
Kalau Zul Hazmi sibuk, Zul Khairi pun boleh lah...

Dalam GST audit file (GAF) itu terkandung macam-macam maklumat.
Belian/Jualan
Setiap transaksi kena simpan jadi GAF samada dalam bentuk XML atau “pipe” delimited text file format

Kalau tengok XML itu macam pening, tapi kalau "fail teks dipisahkan oleh paip" , masih boleh dihasilkan tanpa perlu beli perisian 'sah'.


Andaikata anda sudah mempunyai shopping cart sendiri, sebagai contoh Magento atau Opencart, mesti ada kaedah untuk convert dari pangkalan data. Atau terus jadikan report dalam GAF.



Untuk yang berniaga transaksi sedikit, mungkin boleh buat form dalam google doc, terus simpan sebagai GAF.

Atau terus key in manual di gnumeric atau LibreCalc.

Ini bukan saranan untuk tidak beli perisian, tetapi pemberitahuan bahawa anda kena putuskan sendiri apa cara nak guna.

Samada nak beli perisian dapat 1K atau tidak.
Kalau tidak, nak buat macam mana.

Apa pun, anda masih ada pilihan untuk tidak buat keputusan, guna alasan "masih mengharap pakatan rakyat gagalkan GST".























Tolong! Aku belum Merdeka dari 'Remote Control Amp'

Selamat bersedia untuk 'Merdeka', hidup kita semakin hari semakin kurang merdeka.
Ada sahaja candu yang membuatkan kita bergantung pada itu dan ini.

Merdeka sering ditafsirkan dengan 'sudah senang', walhal merdeka adalah bebas daripada pergantungan, walaupun terpaksa hidup susah.

Ini alat kawalan jauh saya untuk amp.



Biasanya amp mempunyai knob (apa istilah BM nya? )
Knob mengawal kekuatan bunyi.

Kebiasaannya, pelanggan astro mengawal bunyi dengan alat kawalan jauh astro.
Namun, disebabkan saya memilih untuk menggunakan isyarat audio yang keluar adalah digital maka sudah tidak boleh mengawal kekuatan bunyi menggunakan pendekod Astro.

Pelik juga, kenapa dia tak buat isyarat digital yang boleh di naikturun.

Peranti lain pun ada juga yang boleh keluarkan isyarat digital, tapi boleh pula turun naik volum.

Dijadikan cerita, knob amp memang susah lama rosak.

Jadi satu-satunya cara untuk menaikturunkan kekuatan bunyi adalah menggunakan alat kawalan jauh ini.

Kalau ianya tersorok maka 'menjajau' mencarinya.

Yang rizab pula tiada.

Biasanya, alat kawalan jauh ini yang manjadi sandaran kepada yang lain, sebab dia boleh menghantar isyarat menyerupai isyarat lain.

Tapi yang lain untuk tiru dia belum ada.

Jadi apa saya perlu buat untuk merdeka?

Cari remote yamaha di pasar malam sebagai rizab?
Cari alatkawalanjauh boleh diprogram?
Guna USB IRDA untuk kawal daripada komputer? (kerja banyak kalau guna cara ini)
Atau cara lain?












Bendera PASTI Berkibar


Ucapan selamat Menyambut Hari Kemerdekaan





via IFTTT

Kenapa Masukkan Perisian Cetak Rompak dalam Komputer aku???




Siot betul.
Aku minta check hardware , dia installkan Office pirate pula? Perlukah aku report polis?
Sudah la CD office 2000 yg ori tu dah susah nak jumpa





Ceritanya macam ni
2001, aku nak guna StarOffice je, sebab aku tau memang cukup untuk buat kerja.

Tapi abang aku (boss aku) suruh guna juga MS Office, so aku cakap la aku tokleh guna pirate, so dia kata boleh beli.

So aku beli la MS Office 2000 standard edition, tak ada power point.
So aku dan staff aku masih guna yang sama sampai 3,4 hari lepas.
Lebih kurang 13 tahun juga.

Ditakdirkan HDD tak boleh boot, aku tak ada masa nak trouble shoot, so suruh hantar kedai je, so dia kata MB problem , so tukar MB sahaja.
Aku lak request untuk maksimumkan RAM jadi 3GB.

Tapi kesudahannya dia installkan Office 2007 pirate dengan Windows Pirate sekali.

Aku tak nampak apa keperluannya, nak boh Office pirate.
Kalau Windows pirate tu mungkin sebab nak matchkan driver dgn MB baru. Itupun aku rasa tak perlu, sebab dia tau la detect sendiri.

So alasan dia ialah "Tak ada orang pakai lagi Office 2000, dan tak boleh buka file baru"

Aku tak boleh terima alasan tu, sebab yang 13 tahun aku masih guna ni guna apa?

Kalau nak view dokumen baru, aku download je Viewer FOC, tak perlu merompak.

Last sekali, Motherboard yang baru tu pun tak stabil, Angkut AMD je kang.

Tutorial supaya posting di Ummaland masuk ke Facebook

Apa itu RTFM : berkaitan Tan Sri Khalid Ibrahim , Syura PAS

Ramai yang tanya, apa itu budaya RTFM, maka saya terangkanlah sedikit.

Budaya RTFM ini biasa wujud dalam dunia IT, Berlaku biasanya bila ada orang tanya soalan, tukang jawap akan suruh baca sahaja.

"Macam mana nak buat sekian2?"

"rtfm"

Disuruhnya orang itu baca tanpa menjawap sedikit.
Adalah tidak diketahui samada yang suruh baca itu, tahu untuk menjawap, atau memang tidak tahu, tetapi pura2 tahu dengan suruh orang baca.

Budaya sebegini tidak berapa cantik, sebab tidak memupuk budaya ilmu.


Kita ambil contoh lain, bayangkan seseorang tanya tentang perlembagaan persekutuan daripada seorang peguam. Kemudian peguam itu terus suruh dia baca perlembagaan persekutuan.

Mana orang biasa boleh faham bahasa perundangan? Mereka memerlukan penafsiran.  Atau mungkin wujud grey area, sebagai contoh fasal 11 konflik dengan fasal 30.

Maka peguam yang suruh baca itu telah melakukan budaya RTFM.


Ambil contoh lain, seseorang bertanyakan soalan berikut.

Keputusan Majlis Syura dibuat sebelum Khalid Ibrahim dipecat PKR.
Adakah keputusan itu itu masih valid lagi atau ada yang baru?

 Maka dijawapnya

Baca buku perlembagaan perlembagaan tentng kuasa majlis syura dan jawatan kuasa pusat.

 Soalan menunjukkan ada berlakunya perubahan keadaan dimana, keadaan adalah tidak sama.

  • Kedaaan di mana TSKI masih lagi Ahli PKR.
  • Keadaan di mana TSKI sudah dipecat sebagai Ahli PKR
  • Keadaan di mana TSKI telah memecat Exco.

Jika mesyuarat berlaku pada keadaan berbeza, mungkin keputusan juga berbeza.
Jadi soalan saya adalah "Adakah keputusan itu itu masih valid lagi atau ada yang baru?"

Saya pun tak faham bagaimana boleh disuruh RTFM sahaja buku perlembagaan, sedangkan perlembagaan tidak menulis tentang apa yang perlu dilakukan jika ada grey area.


Fasal 6 : perkara 3 Kewajipan-kewajipan ahli:

a) Menunaikan yuran dan lain-lain menurut keputusan parti dari masa ke semasa.

Keadaan berubah terlalu cepat, sehingga kita kena kejar supaya sync dengan keputusan pimpinan.
Maka saya tanyalah "ada yang baru"? supaya kita boleh sync semula.

Kalau kita lihat sejarah lama, pakaian menyerupai penjajah adalah diharamkan oleh ulama silam, tetapi keadaan berubah. Kita semua sudah perkaian barat, keadaan berubah, ianya sudah tidak valid.

Tapi kalau kita nak pakai baju tanpa kolar penjajah atas sebab silam dan sebab pemilihan sendiri, tiada salahnya.

Begitu juga apabila wang kertas mula2 diperkenalkan, ianya tidak diterima sebagai pembayaran zakat sebab, tetapi zaman berubah, kertas pula diterima, emas pula tak diterima.